''Dan dobrote'' u Dnevnom centru škole ''9. maj'' - ''Naša priča'' tek počinje

Dnevni centar za boravak mentalno nedovoljno razvijenih osoba pri zrenjaninskoj osnovnoj i srednjoj školi "9. maj" od danas nosi naziv "Naša priča". To je saopštila direktorka škole "9. maj" Snežana Oluški, na svečanosti organizovanoj povodom 13. novembra, svetskog "Dana dobrote", tokom kog se upućuju reči zahvalnosti, osmesi i čine dobra dela, onima kojima je to najpotrebnije. Ovaj dan bio je prilika da se u Dnevnom centru "Naša priča" okupe donatori, pojedinci i kolektivi, predstavnici lokalne samouprave i ljudi dobre volje, koji su već pomogli ili su spremni da pomognu da ova ustanova bude u kompletnoj funkciji i proširi se, u skladu s potrebama njenih korisnika, ali i grada u celini. 
 
 
   
 
Direktorka Oluški rekla je da, opremanjem i stavljanjem u funkciju Dnevnog centra, ta priča nije završena, naprotiv.
- Naša priča, u skladu s novim nazivom Dnevnog centra, od danas tek počinje. Mi smo od grada dobili na korišćenje ovaj prostor, od nekih 180 kvadrata, privatna lica i privredni siubjekti su nam pomogli da ga privedemo nameni i prilagodimo trenutnim potrebama naših korisnika. Uselili smo se ovde 1. septembra, a namera nam je da jednoga dana ovaj objekat preraste u objekat koji će pružiti raznovrsne sadržaje i zadovoljiti različite potrebe korisnika, od 18 godina do kraja života – istakla je Oluški i dodala da je ideja da "Naša priča" bude u mogućnosti da korisnici u njoj borave tokom celog dana, kao i da budu radno angažovani kroz određene aktivnosti i na taj način najkorisnije provedu slobodno vreme. 
- Razmišljamo o uslužnom pranju i peglanju, proizvodnji jaja, uzgoju živine, sitoštampi, itd, ali za to nam je potreban dodatni prostor. Takođe, planiramo da, kada naši korisnici budu stariji i njihovi roditelji ne budu više mogli da brinu o njima, oni pređu ovde i da 24 sata borave u ovom objektu gde će biti u blizini svih onih s kojima su proveli čitav život. "Naša priča", dakle, nije samo priča škole "9. maj", niti priča osoba sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja, već je to priča ovog grada i našeg društva u celini – zaključila je direktorka škole "9. maj". 
 
   
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac rekao je da je Grad Zrenjanin uzeo učešće u opremanju i uređenju ovog prostora i da će učestvovati i u planiranim aktivnostima oko njegovog proširenja. 
- Zahvaljujući i određenim donatorima i sponzorima iz našeg grada, ovaj centar je dodatno opremljen i koristimo priliku da se, kao grad, zahvalimo svima koji su prepoznali potrebu da učestvuju u opremanju centra. Posebno je zadovoljstvo videti zadovoljne korisnike ovog prostora, a ono što će potvrditi i lica koja ovde rade, je da se ostvaruje napredak u njihovom razvoju i mislim da je to najveća zajednička dobit na svetski "Dan dobrote" – da pokažemo humanost i ozbiljnost Grada Zrenjanina da brine o svim kategorijama svojih stanovnika – istakao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac. 
 
   
 
Podsećamo, Dnevni centar za boravak osoba s posebnim potrebama, "Naša priča", formiran je s ciljem da obezbedi dnevni smeštaj za oko 30 mentalno nedovoljno razvijenih lica koja završavaju školovanje u osnovnoj i srednjoj školi "9. maj". Smešten je u objektu u gradskom vlasništvu, u naselju "Zeleno polje" i predstavlja najbolji primer inkluzivne prakse. U objektu su potpuno opremljene dve prostorije za boravak i aktivnosti korisnika, kuhinja, sanitarni čvor, a površina okolnog prostora od preko jednog hektara omogućiće će i uvođenje dodatnih sadržaja u narednom periodu.