Danas se obeležava Praznik grada Zrenjanina

Na današnji dan, pre 96 godina, 17. novembra 1918. godine, ulaskom u grad pripadnika Prve armije vojvode Petra Bojovića, Gvozdenog puka "Knjaz Mihajlo" i Pešadijske brigade pukovnika Dragutina Ristića – "Brigadira", nastupile su velike istorijske promene, smena vlasti i smena država na ovim prostorima. Nakon oslobođenja u Prvom svetskom ratu, Veliki Bečkerek i Vojvodina prestali su da budu deo poražene Austrougarske monarhije, a samo nekoliko dana kasnije, 25. novembra, na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, odlučeno je da se Baranja, Bačka, Srem i Banat pripoje Srbiji.
 

Program obeležavanja godišnjice od oslobođenja u Prvom svetskom ratu - Praznika Grada Zrenjanina, počeo je u petak u Baroknoj sali Gradske kuće promocijom knjige u izdanju zrenjaninskog Istorijskog arhiva "Početak Prvog svetskog rata u svetlu velikobečkerečke štampe". Nastavljen je danas, polaganjem venaca na spomen obeležja posvećena učesnicima Prvog svetskog rata, centralnom svečanosti na Trgu slobode i promocijom reprint-izdanja knjige "Hercegovci u vojsci Srbije i Crne Gore od 1912-1918. godine", a večeras će, u Kulturnom centru Zrenjanina, u 19 časova, biti održana Svečana akademija i koncert, na poklon gradu.
 
   
 
   
 
Vence na spomen-kosturnicu srpskim i ruskim ratnicima na Gradnuličkom groblju, spomen-ploču posvećenu Brigadiru Ristiću, spomen-bistu Vojvode Petra Bojovića, spomen-ploču u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice posvećenu srpskim dobrovoljcima i na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću položlili su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Upravnog rejona Noginsk (Ruska Federacija), Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog upravnog okruga, Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Gradskog odbora Saveza potomaka ratnika 1912-1920. godine, Društva rusko-srpskog prijateljstva, Odbora za obnovu spomenika Kralju Petru i pojedinih političkih stranaka. Na Gradnuličkom groblju i na Trgu slobode održan je i pomen palim ratnicima i dobrovoljcima, a činodejstvovali su sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Zrenjaninu.
 
   
 
   
 
Ispred Srednjebanatskog okruga i Grada Zrenjanina, venac na spomen-kosturnicu srpskim i ruskim ratnicima na Gradnuličkom groblju položili su načelnik okruga Dušan Šijan, predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić. Na spomen-ploču posvećenu Brigadiru Ristiću i na spomen-bistu Vojvode Petra Bojovića vence su položili članovi Gradskog veća Zlatana Ankić, Dubravka Bulovan Bengin i Radiša Dupljanović, dok su venac na spomen-ploču u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić, zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev i načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić. .
 
 
Centralna svečanost, već po tradiciji, održana je na Trgu slobode, ispred spomenika kralju Petru I Oslobodicu, gde su venac na spomenik kralju Petru položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić, zamenik predsednika Skupštine Ljubomir Stanisavljev i načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić. Tom prilikom održana je i posebna svečanost, primopredaja replike ratne zastave 209. dobrovoljačkog puka iz Rusije, učesnika Prvog svetskog rata u Srbiji, čiji su svi pripadnici izginuli. Zastavu je načelniku Srednjebanatskog okruga Dušanu Šijanu predao načelnik Upravnog Noginskog rejona Vladimir Nikolajevič Laptev, a ona će dalje biti poverena na čuvanje Narodnom muzeju u Zrenjaninu.
 
U delu kulturno-umetničkog programa nastupili su glumac NP "Toša Jovanović" Milan Kočalović i hor "Sveti Serafim Sarovski", koji je izveo i državnu himnu Srbije.
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Saša Santovac, koji je, zbog bolesti gradonačelnika, bio na čelu delegacije Grada Zrenjanina koja je položila venac, istakao je da se grad danas seća najslavnih dana iz svoje istorije, veoma značajnih po njegove žitelje. 
- Na današnji dan ostvarene su gotovo 300-godišnje želje i težnje srpskog naroda za slobodom. Ona je stigla, i reč "sloboda" konačno je mogla da se izgovori tog 17. novembra 1918. godine. Zahvaljujemo se svim učesnicima tih dešavanja, oni su ponos ovog grada i uvek ćemo ih se sećati. Drago nam je što je danas na trgu bilo i dosta srednjoškolaca, koji u budućnosti treba da predstavljaju osnovu razvoja grada – rekao je Santovac i dodao da obeležavanjem značajnih datuma iz prošlosti i sećanjem na njih možemo da stvorimo lepšu budućnost.
 
Praznik Grada Zrenjanina, 17. novembar, obeležava se u znak sećanja na oslobođenje Velikog Bečkereka u Prvom svetskom ratu, 1918. godine. U samom gradu vlast je predata bez borbe, a pukovnik Ristić obećao je tom prilikom zaštitu celokupnom stanovništvu koje prihvata novu vlast, bez obzira na versku i nacionalnu opredeljenost. Tom prilikom vlast je predata Srpskom narodnom veću, osnovanom 31. oktobra 1918. godine kao prvo takvo telo u Vojvodini, sa zadatkom da pripremi dolazak srpske oslobodilačke vojske i pripremi stanovništvo za velike promene, jer je tada okončanje Prvog svetskog rata i oslobođenje čitave zemlje već bilo realnost i pitanje dana.