Drugi talas Regionalnog stambenog programa za dodelu 120 montažnih kuća za izbeglice

U vezi sa predstojećom kampanjom za drugi talas Regionalnog stambenog programa za dodelu 120 montažnih kuća, Grad Zrenjanin obaveštava sva izbegla lica da na Javni poziv za dodelu montažne kuće mogu da se prijave izbeglice i bivše izbeglice, bez obzira kada im je status izbeglice priznat i koji poseduju plac na nekoj od jedinica lokalne samouprave obuhvaćene Javnim pozivom, bez obzira gde su prijavljeni sa boravištem.
 
Član Gradskog veća grada Zrenjanina zadužen za ovu problematiku, Dragiša Albulj, pojašnjava navedene uslove Javnog poziva i ističe da samo posedovanje placa nije dovoljan uslov za konkurisanje.
- Najvažniji uslov je da je na placu sa kojim se prijavljuje na Javni poziv i na kome je podnosilac prijave uknjižen kao vlasnik u katastru nepokretnosti, dozvoljena individualna gradnja, odnosno da nema smetnji za izdavanje Rešenja o lokacijskoj dozvoli a potom i građevinskoj dozvoli. Dakle, plac sa kojim se prijavljuje na Javni poziv mora biti u građevinskom području i ne sme biti nikakvih pravnih prepreka i smetnji za gradnju – navodi Albulj i dodaje da potrebne informacije stranke mogu dobiti od strane gradskog Odeljenja za urbanizam.
 
Lica kojima kuće budu dodeljene su vlasnici objekta i snose troškove priključaka za vodu i struju. Na Javni poziv mogu da se prijave i lica koja na placu imaju staru i neuslovnu kuću, kojoj ni paket pomoći u građevinskom materijalu ne bi bio dovoljan da se osposobi za život, uz napomenu da će tehnička pomoć prilikom obilaska placeva napraviti izveštaj u kome će stajati detaljan opis ne samo placa već i svih objekata na placu.
 
Obaveza rušenja takve kuće je na korisniku i istu ne treba rušiti dok se za to ne dobije nalog, tačnije dok se postupak izbora korisnika ne završi.
- Važno je istaći da će se vršiti provere u zemlji porekla o stanju imovine ne samo za podnosioca prijave, već i za sve članove porodičnog domaćinstva navedenih u prijavi, a koji su bili ili su u statusu izbeglice. Izveštaji koji se dobijaju od strane nadležnih službi sadrže pored fotografija i detaljan opis kuće kao i podatke da li je objekat obnovljen ili ne, ko je od članova porodičnog domaćinstva naveden u zahtevu za obnovu, da li je prodat i slično – navodi dalje Dragiša Albulj.
 
Izbor korisnika za dodelu 120 montažnih kuća realizuje se u okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog programa Republike Srbije. Ovaj potprojekat vredan je više od 13 miliona evra, a podrazumeva dodeljivanje 200 stanova, 120 montažnih kuća, 300 paketa građevinskog materijala za završetak započetih građevinskih objekata i otkup 250 seoskih domaćinstava. Regionalni stambeni projekat je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja, 16.780 porodica živi u Srbiji, tačnije 45.000 ljudi.
 
Regionalni stambeni program Srbije biće sproveden u narednih pet godina kroz više potprojekata.
Sve potrebne informacije i obrasce za prijavljivanje zainteresovani mogu da dobiju u povereništvima za izbeglice i migracije 36 gradova i opština u kojima se program dodele montažnih kuća sprovodi, u Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije,Narodnih heroja 4, Novi Beograd kao i na sajtu www.kirs.gov.rs
 
Javni poziv teče od 4. novembra 2014. godine i traje do 19. decembra 2014. godine.