Duško Radišić govorio o trenutnom statusu projekta ''Poljoprivredno-preduzetnički inkubator za mlade''

Povodom napisa u pojedinim medijima, koji dovode u pitanje realizaciju projekta "Poljoprivredno-preduzetnički inkubator za mlade" u gradu Zrenjaninu, javnosti se danas obratio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić i detaljno obrazložio trenutni status projekta i korake koji se preduzimaju u vezi s njegovom realizacijom. Prenosimo u celini obrazloženje potpisano od strane pomoćnika gradonačelnika:
 
 
"Grad Zrenjanin, uz podršku američke agencije za međunarodni razvoj USAID Projekta održivog lokalnog razvoja, u procesu je realizacije "Poljoprivredno-preduzetničkog inkubatora za mlade". USAID je obezbedio sredstva za kupovinu i postavku 15 plastenika sa zalivnim sistemom, a Grad Zrenjanin parcelu i potrebnu infrastrukturu. Plastenici su postavljeni u Molijerovoj ulici u Zrenjaninu. Parcela je izabrana po kriterijumima koji bi obezbedili da ulaganja u opremanje budu što manja a uslovi za rad što kvalitetniji.
 
Parcela je državna, čiji je korisnik bilo JKP "Čistoća i zelenilo", a odlukom Gradskog veća prešla na Grad za potrebe projekta.
 
Parcela ima postojeći kvalitetan asfaltni pristupni put, dugi niz godina korištena je za poljoprivrednu proizvodnju, nalazi se neposredno pored rasadnika tako da se smanjuje obim a samim tim i troškovi ograde, površina je 3 ha. Za projekat je odvojeno 1 ha, tako da postoji mogućnost proširenja plasteničke proizvodnje.
 
Parcela poseduje bunar i geotermalnu bušotinu od 40° S, što u budućnosti omogućuje zagrevanje plastenika i intenzivnu proizvodnju tokom svih 12 meseci. Takođe, c obzirom na potrebu projekta koji predviđa postojanja skladište za herbicide, ono postoji na rasadniku i obezbeđuje dodatnu uštedu gradu koji nije morao da gradi ovakav objekat, jer se on već nalazi neposredno pored parcele gde su postavljeni plastenici. Troškovi priključka električne energije su minimalni, jer je priključak obezbeđen neposredno pored parcele gde je već postojala električna mreža.
 
Stručni kadar koji je na rasadniku takođe je dostupan kao buduća podrška mladim poljoprivrednicima, korisnicima plastenika.
 
To cy razlozi koji su kandidovali ovu parcelu kao najbolje rešenje što je prilikom izbora i obilaska ocenjeno i od strane partnera USAID-a koji su dolazili dva puta i direktni predstavnici USAID-a iz Vašingtona.
 
Od tri lokalne samouprave koje su partneri u projektu (Novi Bečej, Kikinda i Grad Zrenjanin), u našem gradu su plastenici poslednji postavljeni i predati su nam 30.06.2014. kada je bilo nemoguće započeti proizvodnju. Planiran početak proizvodnje bio je u septembru. Međutim, usled obilnih kiša, deo parcele je poplavljen. Krenuli smo u rešavanje ovog problema, ali prilikom kopanja i postavljanja cevi za snabdevanje vode do svakog plastenika, utvrđeno je da je podzemna voda uzrok problema i da se nalazi na dubini od svega 30 cm. Takođe, poplavljen.je i veći deo rasadnika i naneta šteta sadnicama. Obratili smo se preduzeću DTD koje ima potrebnu logistiku, mehanizaciju i poseduje iskustvo za projekat i rešenje drenaže čitave parcele, uključujući i rasadnik. Inače, na parceli i rasadniku u poslednjih 50 godina nije bilo poplave, tako da ovo niko nije mogao unapred da predvidi.
 
DTD je utvrdio uzrok (zatrpavanje dela postojećeh kanala pre više godina) i predložio rešenje koje će obezbediti drenažu celog kompleksa i omogućiti nesmetanu.lroizvodnju u plastenicima i rasadniku, a najvažnije, sprečiće se moguće štete koje bi plavljenje podzemnih voda u narednom periodu moglo da izazove našim sugrađanima koji žive u ovom delu naselja Gradnulica.
 
Postavljena je vodovodna mreža i pristupni put do svakog plastenika, a sredstva za kopletno operemanje rasvete, pumpe i ograde su obezbeđena i sve će biti završeno neposredno s rešavanjem drenažnog kanala.
 
Cilj projekta je dugogodišnja proizvodnja u plastenicima, tako da projekat nije propao, kako neki navode, samo se kasni sa početkom zbog navedenih problema na koje nismo mogli da utičemo. Sa svim ovim činjenicama upoznati su i predstavnici USAID-a koji su se u to i lično uverili tokom nedavne posete našem gradu.
 
Pošto proizvodnja nije počela, nije bilo ni štete koja je mogla nastati plavljenjem, a ca svim mladim proizvođačima ugovor od dve godine će početi da teče na proleće, kada budu započeli rad u plastenicima.
 
Zbog drugih njihovih obaveza i zapošljavanja u drugoj oblasti, nekoliko kandidata iz prvog konkursa je odustalo, tako da je objavljen drugi konkurs za popunjavanje ograničenog broja neraspoređenih plastenika. Konkurs se nalazi na portalu Grada Zrenjanina www.zrenjanin.rs.
 
Grad Zrenjanin ima odličnu saradnju sa stranim i domaćim institucijama, razvojnim agencijama, GIZ, SIDA, USAID, EU delegacijom, UNDP, SKGO, NALED, kompanije, Ministarstva. Po broju i po uspešnosti projekata smo među vodećim lokalnim samoupravama. Sve to je veoma važno kako bi iz dana u dan popravljali imidž i kavalitet života u gradu. Zato molim sve da svojim nastupima i izjavama ne šire pogrešnu sliku medijima o projektima koje nisu zasnovane na relevantnim i tačnim činjenicama. Ne smemo dozvoliti da dnevno politička nadmetanja budu kočnica prosperiteta i razvoja Grada ubuduće." – saopštio je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, zadužen za realizaciju projekta "Poljoprivredno-preduzetnički inkubator za mlade".