''Edukacijom do posla'' - šansa za nezaposlene varioce, pomoćne radnike na bušenju i programere

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće danas je održana prva konferencija povodom početka projekta "Edukacijom do posla" koji, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, zajednički sprovode Tehnički fakultet  “Mihajlo Pupin” , Srednja tehnička škola Zrenjanin, Visoka tehnička škola strukovnih studija u Zrenjaninu i Grad Zrenjanin, kao vodeći partner.
 
Današnjoj konferenciji prisustvovali su Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika, mr Dušan Jovanić, sa Visoke tehničke škole strukovnih studija, prof. dr Dragana Glušac i Nikola Petrov, student prodekan,  oboje sa Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" i Bojana Sajlović, predstavnik kompanije NIS AD.
 
  
 
- Danas smo imali priliku da predstavimo projekat koji je prošao na konkursu Ministarstva omladine i sporta. Strategija i prioritet našeg grada je upravo rešavanje problema nezaposlenosti i ovo je konkretan način da zaposlimo što više naših mladih sugrađana. Grad je pozvao svoje partnere, obrazovne institucije, i uključio ih u projekat - izjavio je Radišić i dodao da je vrednost projekta preko 8 000 000 dinara - Sredstva u iznosu od 7 102 000 dinara je obezbedilo ministarstvo, dok je učešće Grada Zrenjanina iznosilo 900 000 dinara – kazao je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.
 
Projektom "Edukacijom do posla" je planirano da se za potrebe kompanije NIS AD realizuje obuka za 20 varilaca i 30 pomoćnih radnika na bušenju i održavanju, dok je za kompaniju "Levi 9" planirana obuka za 40 programera. Po završetku obuke svi kandidati će biti testirani od strane ove dve kompanije i oni  koji uspešno prođu test dobiće priliku da se zaposle u kompanijama u skladu sa potrebama koje su one iskazale. Predviđeno trajanje projekta je 4 meseca. 
 
 
    
 
Visoka tehnička škola strukovnih studija u Zrenjaninu će u okviru ovog projekta biti uključena u obuku zavarivača.
- Ukupno ćemo obučiti 20 zavarivača koji će, u dve grupe po deset polaznika, proći kurs za ugaone zavarivače u trajanju od 17 radnih dana -  tri dana teoretske i 14 dana praktične obuke. Imamo decenijsko iskustvo u obuci i akreditaciji zavarivača I možemo dati međunarodno priznate sertifikate, jer imamo potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Institurom za varilstvo iz Ljubljane, a takođe imamo potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i sa kompanijom NIS AD - rekao je mr Dušan Jovanić.
 
Prema njegovim rečima ova visokoškolska ustanova je jedina u Srbiji i Balkanu koja poseduje simulator za zavarivanje.
- Raspolažemo najsavremenijom opremom za zavarivanje i ono čime se ponosimo je simulator zavarivanja koji je trenutno jedini na Balkanu i na kojem, najviše, mlađe generacije mogu da u bezbednim uslovima savladaju motoriku potrebnu za posao zavarivača koji je, inače, deficitaran i kod nas i u svetu - istakao je Jovanić.
 
Konkurs za obuku je otvoren do 21.11.2014. godine i svi zainteresovani kandidati mogu popuniti formular za prijavu koji se nalazi na stranici sajta grada Zrenjanina.