Kup tolerancije 2014. u Zrenjaninu

U okviru projekta Pokrajinske Vlade "Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini”, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice u saradnji sa Savezom za školski sport Vojvodine, organizuje "Kup tolerancije 2014”. 

Manifestacija "Kup tolerancije 2014” koja će obuhvatiti trodnevna sportska takmičenja i prateće kulturne sadržaje, održaće se od 21. do 23. novembra 2014. godine u Zrenjaninu.

 

 

Tim povodom danas je u Multimedijalnoj sali održana konferencija za novinare i žrebanje za takmičenje.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac istakao je zadovoljstvo što će još jedna značajna manifestacija, u kojoj će učestvovati veliki broj mladih, biti održana u našem gradu.

- To su deca, mogući budući sportski asovi, iskreno verujem da će Grad Zrenjanin, kao i do sada, biti dobar domaćin, a da će učesnici iz našeg grada poneti lepe uspomene - rekao je Santovac i naglasio da je ovo prilika za takmičenje, ali i za druženje i razmenu iskustava.

 

 

- Ono što je veoma bitno jeste ulaganje u školski sport, u budućnost, u našu omladinu i našu decu i njihov pravilan razvoj. Moram još jednom istaći zadovoljstvo što je Zrenjanin domaćin ovog takmičenja - rekao je Santovac.  

Bojan Gregorić iz pokrajinskog sekretarijata rekao je da se ovogodišnji Kup tolerancije realizuje sas mnoštvom ustanova iz Vojvodine, a da se projekat realizuje od 2005. Godine i usmeren je ka ideji jačanje međunacionalnog poverenja kod mladih u Vojvodini, kao i umirivanje međunacionalnih tenzija.

Kako je rekao, biće održana takmičenja u šest popularnih sportova učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Vojvodine.

- Ideja samog projekta jeste davanje prilike mladima, kao ciljnoj grupi projekta, da se međusobno upoznaju i kroz sport i druženje prevaziđu predrasude - dodao je Gregorić.    

Po rečima Jovana Lekića, potpredsednika Saveza za školski sport Vojvodine, učestvovaće 48 ekipa, oko 400 đaka i njihovih profesora, iz svih sedam okruga AP Vojvodine.

 

 

On je naveo da će se ekipe osnovnih škola, koje su škole delegirale, tokom trodnevnih takmičenja, nadmetati u mešovitoj odbojci i stonom tenisu, a srednje škole u kategorijama  muški basket (tri na tri igrača), ženski basket (tri na tri igrača), muška odbojka i ženska odbojka.

Takmičenja će se odvijati u sportskim dvoranama “Kristal” i “Medison”, kao i u Zrenjaninskoj gimnaziji. 

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice pozvao je sve škole sa teritorije AP Vojvodine da prijave učešće svojih ekipa i time daju doprinos uspešnoj realizaciji Projekta i širenju međunacionalne tolerancije.