Međunarodni dan deteta - Santovac u poseti školi u Tarašu

Povodom 20. novembra, Međunarodnog dana deteta, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Olivera Lisica posetili su odeljenje u Tarašu osnovne škole "Svetozar Marković – Toza" Elemir. Neposredan povod za ovu posetu je prisustvo radionici "Promocija humanih vrednosti" koju su đacima te škole održali volonteri gradske organizacije Crvenog krsta, a boravak u školi predstavnici lokalne samouprave iskoristili su i za upoznavanje s radom i aktivnostima u školi, ali i prisutnim potrebama za obnovom dela školske infrastrukture. 
 
 
Odeljenje za društvene delatnosti saopštilo je da je Međunarodni dan deteta godišnji međunarodni događaj, ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine, s ciljem da se u svim državama slavi istog dana – 20. novembra.
 
Osmišljen je da promoviše međusobnu interakciju i razumevanje među decom i dobrobit dece u svetu. Ovaj dan se obeležava i da bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.
 
Grad Zrenjanin ovim povodom želi da promoviše značaj obrazovanja, sporta, kulture i sadržaja koji podstiču stvaralaštvo i promovišu humane vrednosti kako bi u budućnosti mogli očekivati da današnja deca postanu tolerantne, solidarne, dobronamerne, kulturne osobe...
 
   
 
Odeljenje u Tarašu osnovne škole "Svetozar Marković – Toza" brojčano je mala škola, sa svega 62 đaka, ali raduje podatak da ove godine pripremnu predškolsku nastavu pohađa čak 13 mališana, za razliku od prethodne školske godine kada ih je bilo svega četvoro. To uliva nadu da ovo selo, skrajnuto s glavnih saobraćajnica, ima perspektivu i da, kroz različite projekte, njegovim stranovnicima treba omogućiti što kvalitetniji život.
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac još jednom je istakao da je cilj Gradske uprave rešavanje problema i u gradu i u naseljenim mestima, a da je poseta školi u Tarašu predstavljala priliku i da se porazgovara s decom, njihovim željama i potrebama. 
- Deca danas ostavljaju poruke šta bi želeli i voleli da se u narednom periodu desi i šta je ono što očekuju od nas. Sagledali smo danas šta treba da se uradi u školi, ovde postoji i namenska fiskulturna sala koja zahteva rekonstrukciju i dogovorili smo se da radimo dalje na njenom sređivanju. Poruka dece da vole sport i žele njim da se njim bave jasno ukazuje da moramo da radimo na stvaranju uslova za bavljenje, prvenstveno, školskim sportom. Kako to stvaramo u Tarašu, tako ćemo stvarati i u drugim sredinama. Naravno, i objekti su bitni i u narednoj godini grad će ući u dve ozbiljne investicije što se tiče Predškolske ustanove, a to su vrtići u mesnoj zajednici "Bolnica - Berbersko" i na Bagljašu, a takođe radimo na izgradnji i dovršavanju fiskulturnih sala u Stajićevu, Ečki, Aradcu i Mihajlovu i to pokazuje jasno opredeljenje grada – ulaganje u decu, ulaganje u škole, u obrazovanje, u sport, da bi se stvorili uslovi da ta deca u budućnosti budu pravi nosioci razvoja Grada Zrenjanina, da u njemu imaju mogućnost i da se školuju i studiraju i zaposle – istakao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.
 
   
 

Direktorka osnovne škole "Svetozar Marković - Toza" Svetlana Subotić naglasila je da je današnji dan prilika da se promovišu sve vrednosti koje poseduju deca, a koje bi i odrasli trebalo da imaju.
- Ta bezuslovna radost, razmena emocija, iskrenost i nesebičnost su oličenje deteta koje je, zapravo, u svima nama. Nastojimo da, kroz razne manifestacije i akcije, upravo te vrednosti negujemo kao najvažnije lekcije koje rastu zajedno s nama. S obzirom da su te lekcije, nažalost, sve manje prisutne u onom što deca rade nastavnim planom i programom, ostaju nam ovakve manifestacije i datumi da se više okrenemo upravo vrednostima koje se uče u porodici, školi i dalje, u društvu u kome dete odrasta – rekla je direktorka Svetlana Subotić, povodom 20. novembra, Međunarodnog dana deteta. 

 

   

 

Povodom Međunarodnog dana deteta u Narodnom pozorištu odigrana je predstava Crvenkapa za decu iz Predškolske ustanove Zrenjanin.
Mališanima se obratio zamenik gradonačelnika Saša Santovav koji je poželeo da svaki dan bude njihov dan, da budu srećni, radosni, kao i da žive, školuju se, rade u svom gradu.
- Voleo bih da neko od vas dođe na moje mesto i vodi ovaj grad. Želim da uživate u predstavi i da odavde odete srećni i zadovoljni, ali i da češće, sa svojim roditeljima dolazite u naše Narodno pozorište - rekao je on