O stanju i perspektivi školskog sporta

Na nedavno održanom okruglom stolu na temu "Stanje i perspektiva školskog sporta na nivou jedinica lokalne samouprave" u organizaciji Gradske većnice zadužene za resor sporta i omladine, Zlatane Ankić i Saveza za školski sport izneto je niz konstruktivnih predloga koji se tiču funkcionisanja školskog sporta u Zrenjaninu.

Među prisutnima, pored brojnih nastavnika i profesora fizičkog vaspitanja, učiteljica, direktora škola, predstavnika opštinskih i gradskih veća, predstavnika školskog sporta bili su  i Saša Santovac, zamenik gradonačelnika, Dušan Šijan, načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga, Simo Salapura, sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina, Jovan Lekić, stručni saradnik u Savezu za školski sport i mnogi drugi.

 

 

Zrenjanin je jedan u nizu gradova koje su posetili Marko Adamović, Milorad Dokmanac i Branko Vujović predstavnici radne grupe Pokrajinskog sekretarijata za unapređenje školskog sporta  na nivou jedinica lokalne samouprave a u okviru realizacije Strategije razvoja školskog sporta u AP Vojvodini.

Prilikom razgovora ocenjeno je da je Zrenjanin među malobrojnim jedinicama lokalnih samouprava koji ima formiran Savez za školski sport, ali  da je neophodno napraviti veći prostor u budžetu za realizaciju aktivnosti u okviru školskog sporta,. Pritom ne misli se samo na takmičarsku aktivnost već na akcije kojima može biti obuhvaćen što veći broj školaraca. Istaknut je i problem sa neadekvatnim salama za fizičku kulturu kao i termini u salama koji se daju u zakup i ne koriste u svrhu angažovanja školske dece kao I problem rekvizita za nastavu fizičkog vaspitanja koji je evidentan u svim školama.

Opšti utisak je da je okrugli sto u Zrenjaninu uspešno organizovan imajući u vidu broj učesnika kao i njihovu aktivnu uključenost u diskusiju.