Održana 87 sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća grada Zrenjanina, 87. po redu, održana je danas, u velikoj sali. Na početku sednice usvojeni su Predlog Zaključka o stavljanju van snage Predloga Odluke o određivanju matičnih područja na teritoriji grada Zrenjanina utvrđenog na 75. sednici Gradskog veća grada Zrenjanina održanoj 02.06.2014. Godine i utvrđen je Predlog Odluke o određivanju matičnih područja na teritoriji grada Zrenjanina.

 

Članovi Gradskog veća usvojili su i Predlog Odluke u vezi pristupanja grada Zrenjanina realizaciji projekta ''Banat - Dunavska regija – faza 1''.

Izvestilac po ovoj tački, Žana Šahović, je obrazlažući ovu odluku kazala da je ona doneta u skladu sa uslovima konkursa za realizaciju projekta planskog uređenja turističkih tematskih celina koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. 

Kako je navela, Grad Zrenjanin, kao značajan ekonomski, administrativno-upravni, zdravstveni, obrazovni, verski, kulturni i sportski centar Banata, aplicira sa projektom ''Banat – Dunavska regija - faza 1'' u cilju podizanja kvaliteta turističke ponude, kako u samom gradu Zrenjaninu, tako i u čitavom regionu Banata, kroz valorizaciju prirodnih i kulturno-istorijskih vrednosti i unapređenje dostupnosti alata za promociju turizma. U proteklom periodu započeta je izgradnja edukativno - turističkog kompleksa po najmodernijim standardima, a navedeni projekat predstavlja nastavak započetih aktivnosti na širenju gradskog turističkog jezgra, istovremeno institucionalno i vizuelno upotpunjujući ovu turističku celinu. 

U tom smislu, projekat podrazumeva izgradnju objekta u kojem će biti predstavljeni turistički potencijali na nov i inovativan način. Prostor će predstavljati svojevrstan “Showroom”, gde će se na jednom mestu potencijalnom turisti pružiti prilika da se upozna sa svim turističkim sadržajima grada Zrenjanina i celog Banata. 

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Regionalnim centrom za društveno-ekonomski

razvoj-Banat, a uz podršku Austrijske razvojne agencije. 

 

Tačka dnevnog reda koja se ticala Rešenja o utvrđivanju posebnog režima saobraćaja u pešačkoj zoni u gradu Zrenjaninu je skinuta sa dnevnog reda današnje sednice.

 

Članovi Gradskog veća usvojili su i Zaključak kojim se odbacuje žalba Radišić Zorice, Vukov Milane, Arsenijević Đenđike i Popović Olivere iz Zrenjanina, izjavljena na rešenje Odeljenja za urbanizam Gradske uprave grada Zrenjanina, od 4. Septembra 2014. kao izjavljena od strane neovlašćenih lica.

 

Takođe, članovi Veća usvojili su Rešenje kojim se odbija žalba Osnovnog javnog tužilaštva iz Zrenjanina izjavljena na rešenje Odeljenja za urbanizam Gradske uprave grada Zrenjanina od 4. septembra kao neosnovana.

 

Na kraju sednice gradonačelnik Janjić je istakao da je Gradsko veće, kao drugostepeni organ odbacilo žalbu Osnovnog javnog tužilaštva na rešenje Odeljenja za urbanizma gde se, kako je kazao, navodilo da to Odeljenje nije postupilo po zakonu jer su Vode Vojvodine na pogrešan način donele rešenje Nikoli Novakoviću za zakup zemljišta, odnosno postavljanje splava.

- Vode Vojvodine su detaljno objasnile da nisu napravile nikakvu grešku i na osnovu toga Gradsko veće, kao drugostepeni organ donelo je ovakvo rešenje. Gradsko veće, Gradska uprava i nijedan član administracije nije želeo, niti će, da se meša u dalji tok tih događanja oko splavova. Znamo da je to pitanje deo sudksog postupka i dok se to ne završi mi nijednim našim postupkom nećemo da utčemo na tok suđenja. Jedino, mogu da kažem da dok se taj postupak ne završi i ne donese odluka niko neće postaviti ništa, ni u jezero, a ni pored jezera i očekujem da niko od sugrađana po ovom lošem vremenu ne izlaže svoje zdravlje opasnosti pored jezera - rekao je gradonačelnik Janjić.