Poljoprivrednici zadovoljni subvencionisanim kreditima

Gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić posetitio je danas poljoprivrednika Darka Mijanovića iz Kleka koji je podigao subvencionisani kredit kod Banke Inteza kroz program "pomoć za poljoprivrednike", a koji je sufinansirala lokalna samouprava.
Mijanović je rekao da se poljoprivredom aktivnop bavi od 1996. Godine, trenutno obrađuje 48 hektara zemljišta, deo je zasejan rataskom, a deo povrtarskom kulturom.
 
 
 
On je istakao da su za poljoprivredne proizvođače povoljni krediti od izuzetnog značaja, a da je ovaj, koji subvencioniše Grad Zrenjanin, jedini koji trenutno koristi.
- Podigao sam gotovinski kredit u iznosu od 500.000 dinara, kroz program koji je obezbedio Grad. Dobio sam ta sredstva i njih ću iskoristiti uglavnom za nabavku semena, đubriva i dalje proizvodnje. To mi znači mnogo, jer nisam bio uslovljen kao što je to slučaj sa kreditima koje daje država, jer sa ovim novcem koji sam podigao mogu da kupim gorivo, da učestvujem u licitacijama za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Ova sredstva mogu da trošim onako kako mi odgovara, sa delom novca uspeću da premostim poljoprivredne probleme jer isplate poljoprivrednih proizvoda kasne, pa su mi ova sredstva vrlo dobrodošla - rekao je Mijanović.
Kako je naglasio, poljoprivrednici su zadovoljni uslovima kreditiranja koji su im ponuđeni.
- Određeni uslovi moraju se ispuniti, a ja sam jedan od onih koji je imao priliku da uspe i dobije sredstva. Zbog toga sam izuzetno zahvalan - dodao je on.
 
 
 
 
Gradonačelnik Janjić je istakao da je današnja poseta organizovana u nameri da se stekne uvid o zainteresovanosti poljoprivrednika za ovakvu vrstu pomoći, ali i koliko su ovakvim kreditima zadovoljni.
- Prema informacijama koje posedujem, blizu devedeset poljoprivrednih gazdinstava je dobilo ovaj kredit, a u planu je da i u sledećoj godini obezbedimo mere za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, kako kroz budžet Grada, tako i sa Garancijskim fondom i sredstavima iz republičkog budžeta - rekao je Janjić.
On je istakao da je lokalna samouprava prepoznala značaj poljoprivrede i da se iz tog razloga čini sve što je u mogućnosti lokalne samouprave da im pruži pomoć.
 
 
 
 
- U direktnom razgovoru sa poljoprivrednicima mi ćemo odrediti dalje mere kako bi ta pomoć bila što adekvatnija i korisnija - dodao je gradonačelnik Janjić.
On je podsetio da je Grad Zrenjanin izdvojio 10 miliona dinara kako bi subvencionisao kamate za kratkoročne kredite. Poljoprivredna gazdinstva su mogla da apliciraju kod poslovne banke za kredite u iznosu od 100 do 500.000 dinara. To je kredit na godinu dana sa kamatom od 6 posto, a taj kredit može da se koristi i za finansiranje setve ili druge potrebe poljoprivrednika.