Premijeri Srbije i Rumunije Vučić i Ponta otvorili granični prelaz Nakovo-Lunga, prisustvovali i čelnici Grada Zrenjanina i Srednjobanatskog okruga

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Republike Rumunije Viktor Ponta svečano su danas otvorili otvoriti granični prelaz Nakovo-Lunga, kod Kikinde. Događaju su prisustvovali i zamenik premijera Rumunije i ministar za nacionalnu bezbednost Gabrijel Oprea,  ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Nebojša Stefanović, potpredsednik SNS Goran Knežević, generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru Lazar Marjanović, kao i zvaničnici Srednjobanatskog okruga i Grada Zrenjanina, načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, i poslanici u Skupštini AP Vojvodine, Stojanka Lekić i dr Predrag Matejin. 
 
 
 
 
Vučić i Ponta su u zajedničkom obraćanju, na rumunskoj strani granice, istakli veliko prijateljstvo i izuzetno dobre odnose Srbije i Rumunije. 
 
Srpski premijer je rekao da ljudi iz Nakova, Kikinde, ovog dela zemlje više od 20 godina čekaju da im se otvori granični prelaz, da je i malogranični zatvoren 2004. godine, a da se sada otvorio ovaj, ali i još dva prelaza koji će umnogome olakšati komunikaciju, kontakte i saradnju sa rumuskim prijateljima.
 
- Građani i Rumunije i Srbije imaće velike koristi od ovog prelaza - rekao je Vučić.
 
 
 
Premijer je rekao da je naša vlada kao i vlada Viktora Ponte vredno radila i da je samo za deset meseci otvoren ovaj prelaz, što je veliki uspeh za sve. Vučić je posebno zahvalio rumunskom premijeru i dodao da očekuje da ta izuzetna saradnja bude nastavljena i za sedam dana, kada Ponta postane novi predsednik Rumunije.
 
Srpski premijer je naglasio da će prijateljstvo Srbje i Rumunije ostati trajno, uz ocenu da odnosi dve zemlje nikad nisu bili bolji u savremenoj istoriji.
- Nema ništa što bi nas razdvajalo, a imamo mngo toga što nas spaja - poručio je srpski premijer koji je podvukao da smo i do sada računali na podršku Rumunije na putu Srbije ka EU, a da će Rumunija uvek moći da računa na Srbiju kao svog iskrenog prijatelja.
 
 
 
Ponta je svoje obraćanje počeo rečima na srpskom jeziku - "dragi prijatelju Aleksandre" i podsetio na rumunsku poslovicu da Rumunija ima dva iskrena prijatelja, a to su - Srbija i Crno more.
Kako je rekao, Rumunija želi da za Srbiju bude najbolji prijatelj iz EU. Prema oceni rumunskog premijera, EU neće biti cela sve dok Srbija, i druge zemlje regiona, ne postanu njen deo. Ponta je dodao i da je njegova želja da Rumunija i Srbija razviju puno infrastrukturnih projekata, a da su prijateljske, kulturološke i druge veze odlično razvijene.
 
Ponta kaže da je sa premijerom Vučićem razgovarao i o otvaranju auto-puta Beograd - Temišvar i da očekeje da će to biti i realizovano.
 
 
 
Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li najavljena izgradnja pomenutog autoputa doprineti i poboljšanju saobraćajnih veza između ta dva grada i Zrenjanina, premijer Vučić je odgovorio da će već otvaranjem mosta Zemun-Borča poboljšava komunikacija od Zrenjanina ka Beogradu i dalje.
- Više neće biti potrebe za ulaskom u centar grada i to je jedan od važnih mostova, a ako bismo radili put Beograd-Zrenjanin, onda bismo produžili i do Temišvara, tako da ćemo razgovarati i s našim kineskim prijateljima u decembru, i sa nekim drugim, jer moramo, pre svega, rešavati pitanje finansiranja. Da li ćemo ići na, tzv. "brze puteve" ili, kako to kažu, "šnel štrase", ili auto-put, odluku će doneti stručnjaci – rekao je premijer Srbije Vučić nakon današnje svečanosti otvaranja graničnog prelaza Nakovo-Lunga.