Projekti i snalaženje u njima su deo budućnosti mladih

U kancelarijama Poslovnog inkubatora u Zrenjaninu orrganizovana je obuka za pisanje projekata i uključivanje u aktivnosti civilnog sektora, namenjena učenicima drugog razreda srednje Ekonomsko-trgovinske škole, smer pravni tehničar. Obuku su organizovali Kancelarija za mlade grada Zrenjanina i Poslovni inkubator, a početku obuke je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Duško Radišić.
 
 
Pisanje projekata i snalaženje u često komplikovanoj proceduri konkurisanja za sredstva evropskih fondova u različitim oblastima deo su naše svakodnevnice i predstavljaju neophodnost, ako se želi razvoj zajednice tokom predpristupnog perioda naše zemlje Evropskoj uniji, ali i u kasnijem periodu. Upravo iz tih razloga, Kancelarija za mlade prepoznala je značaj edukovanja pripadnika mlađe generacije i prvu obuku te vrste organizovala za učenike Ekonomsko-trgovinske škole. Koordinator Kancelarije za mlade Ivan Mikalački kaže da je osnovni cilj obuke osposobljavanje grupe mladih ljudi koji će, bar još jedan određeni period, boraviti u Zrenjaninu, da svojim znanjem i idejama doprinesu razvoju zajednice.
- Projekti su sadašnjost i budućnost i bez njih ne može ništa opipljivije da se uradi u mnogim oblastima društva. Učenici će imati obuku u prostorijama Poslovnog inkubatora, imaće stručne predavače iz lokalne samouprave i civilnog sektora i priliku da se upoznaju s rezultatima prethodno realizovanih projekata Kulturnog centra, Grada Zrenjanina, Kancelarije za mlade, uključujući i jedan od najboljih projekata prekogranične saradnje u prethodnoj godini – osnivanje EuroBanat interenet televizije – istakao je Mikalački i dodao da su za pohađanje obuke izabrani učenici pravnog smera, jer se već u toku obrazovnog procesa upoznaju sa sastavljanjem i tumačenjem pravnih akata poslovne i službene korespodencije
 
U ovu fazu obuke, koja će trajati tokom prvog polugodišta tekuće školske godine, uključeno je tridesetak učenika, a jedna od polaznica obuke, Jelena Đokić, zadovoljna je obukom jer, kako kaže, učešćem u pisanju projekata moći će da doprinese svom gradu.
- Ovo će doprineti i mom daljem školovanju jer ću steći iskustvo koje će mi kasnije pomoći u praksi i profesionalnom radu i prisustvovaću časovima obuke koliko god budem mogla – ističe Jelena Đokić, učenica drugog razreda zrenjaninske Ekonomsko-trgovinske škole.