''Ritovi donjeg Potisja'' proglašeni za specijalni rezervat prirode i dati na upravljanje JP ''Rezervati prirode Zrenjanin''

Vlada Republike Srbije 30. oktobra 2014. godine proglasila je zaštićenim Specijalni rezervat prirode I kategorije "Ritovi donjeg Potisja", a JP "Rezervati prirode Zrenjanin" odredila za njegovog upravljača. Tim povodom, danas je u Gradskoj kući održana konferencija za novinare, na kojoj su se javnosti obratili pomoćnik geradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić i direktor JP "Rezervati prirode Zrenjanin" Dejan Jovanov.
 
Podsećamo, početkom maja ove godine, održana je javna rasprava povodom, tada, uredbe Ministarstva poljoprivrede i životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode da se  "Ritovi donjeg Potisja" proglase za zaštićeno područje. Tokom rasprave istaknuto je da se zaštićeno područje nalazi u centralnom delu Vojvodine, priobalju Tise, 7,5 km južno od ustave kod Novog Bečeja sve do 8 km severno od ušća Tise u Dunav i ukupne je površine 3.010 hektara. U ovom području obitava 177 vrsta ptica, od kojih je 150 strogo zaštićeno, 14 biljnih zajednica, 36 vrsta riba, 45 vrsta fitoplanktona i veliki broj vrsta sisara. Zaštićeno područje obuhvata kompleks ritskih staništa šume crne i bele topole, bele vrbe, vlažne livade, močvarne komplekse, otvorena vodena ogledala stalnih i privremenih bara i osam starih meandara Tise. Kao značajan element ekološkog koridora Tise, povezivaće staništa "Stare Tise" kod Bisernog ostrva, park prirode "Jegrička" i specijalne rezervate prirode "Titelski breg" i "Carska bara". Područje terirtorijalno pripada opštinama Novi Bečej, Žabalj i Titel i Gradu Zrenjaninu.
 
 
Direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, dr Biljana Panjković, rekla je tada da su "Ritovi donjeg Potisja" uvršteni u srednjoročni program rada ove institucije, te je za njih urađena Studija zaštite.
- Ono što je značajno za područje Grada Zrenjanina jeste da omogućava, pored zaštite i povećanja površine pod zaštitom, i razvoj koji je u skladu s tradicionalnim načinom korišćenja prostora i zaštite životne sredine. To konkretno znači da će se moći održavati sve one aktivnosti koje su usklađene sa zaštitom, da neće biti nekih velikih ograničenja i davaće mogućnost razvoja ekoturizma, održivog turizma, sada vrlo aktuelnog, kao i razvoja stočarstva na pašnjacima na vlažnim livadama i, naravno, razvoj ribarstva. Nikakve se aktivnosti neće zabranjivati, samo će biti ograničene, u skladu sa zakonom o zaštiti prirode – navela je Biljana Panjković.
 
 
Na današnjem obraćanju predstavnicima medija, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić istakao je značaj odluke Vlade Srbije o proglašenju "Ritova donjeg Potisja" zaštićenim područjem, koja i obavezuje i Grad Zrenjanin.i JP "Rezervati prirode Zrenjanin".
- Velika odgovornost i prilika da opravdamo i formiranje preduzeća i dobijanje na upravljanje ovako značajnog područja koje se prostire na tri hiljade hektara. Grad Zrenjanin je svojim aktivnostima u prethodnom periodu zaslužio poverenje i podršku nadležnog ministarstva i siguran sam da će to poverenje i opravdati. Značajno je i što se ovo područje prostire na četiri lokalne samouprave i što će naše javno preduzeće upravljati i značajnim ribljim fondom, što će, svakako, obezbediti i finansiranje u budućem periodu, održivost ovog područja i sada imamo ogroman potencijal i priliku da radimo na dosta projekata iz oblasti zaštite životne sredine za koje postoje velika sredstva u okviru evropskih fondova – rekao je Duško Radišić.
 
 
Direktor JP "Rezervati prirode Zrenjanin" Dejan Jovanov govorio je o aspektima zaštite područja uz reku Tisu i organizacionim poslovima koji predstoje, a na mapi područja je  pobrojao najznačajnije tačke duž toka Tise koji je proglašen zaštićenim.
- Specijalni rezervat prirode "Ritovi donjeg Potisja" su zaštićeno područje prve kategorije, što znači da su od međunarodnog, nacionalnog i regionalnog značaja. Rezervat obiluje mrtvajama u nebranjenom delu reke Tise i autohtone šume u toj istoj oblasti. Biološka i ekološka vrednost su dokazane Studijom zaštite, rađenom 2012. godine kada su vršena detaljna istraživanja ovog Specijalnog rezervata. Radi se o jednom izuzetnom ekološkom koridoru koji povezuje sve važne lokacije na ovoj teritoriji, poput Okanj bare, Rusande i Carske bare, tako da je, iz tih razloga, ali i iz razloga bogatog prisustva ornitofaune, ihtiofaune, ribljih lovišta, ovo područje proglašeno specijalnim rezervatom prirode – istakao je Jovanov na današnjoj konferenciji za novinare.