Svečana akademija povodom Praznika grada i koncert Slobodana Trkulje

U prepunoj sali Kulturnog centra Zrenjanina sinoć je održana Svečana akademija, kao deo obeležavanja Praznika grada, a nakon nje koncert našeg multiinstrumentaliste i pevača Slobodana Trkulje. 
 
U ime grada Zrenjanina, prisutnima se obratio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, koji je sugrađanima čestitao praznik i još jednom istakao dalekosežni značaj ovog datuma za pripadnike srpskog, ali i svih drugih naroda koji vekovima skladno žive na ovim prostorima. Glumac NP "Toša Jovanović" Dejan Karlečik prezentovao je istorijske činjenice i događaje koji su prethodili oslobođenju u Prvom svetskom ratu, kao i na sam dan oslobođenja, 17. novembar, sve do Velike narodne skupštine u Novom Sadu, 25. novembra, na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Banata, Bačke, Srema i Baranje Srbiji.
 
     
 
Načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan takođe se obratio prisutnima prigodnim rečima o značaju događaja iz 1918. godine, podsetivši da ove godine obeležavamo više značajnih godišnjica - 70 godina od oslobođenja Zrenjanina u Drugom svetskom ratu, 70 godina od pobede nad fašizmom i 100 godina od početka Prvog svetskog rata. On je, zajedno s gostima iz grada Noginska i načelnikom Upravnog Noginskog rejona Vladimirom Nikolajevičem Laptevim direktoru Narodnog muzeja u Zrenjaninu Vidaku Vukoviću svečano predao repliku ratne zastave 209. bogorodskog pešadijskog puka, čijih je 3000 dobrovoljaca ratovalo u Srbiji i nijedan nije preživeo. Prethodno je, tokom svečanosti na Trgu slobode, istu zastavu načelniku Srednjebanatskog okruga predao Vladimir Nikolajevič Laptev. 
 
   
 
U nastavku programa u Kulturnom centru Zrenjanina nastupio je beogradski muzičar, multiinstrumentalista, kompozitor i pevač grlenog i vizantijskog stila Slobodan Trkulja koji,  sa svojim sastavom "Balkanopolis", izvodi muziku inspirisanu tradicijom Srbije i Balkana na nov i moderan način. Nastup Trkulje brojna publika izuzetno dobro je primila, pa je u potpunosti opravdan ovaj njegov ponovni koncertni nastup u Zrenjaninu, s obzirom da je prošlogodišnjem, u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović", koji nije javno reklamiran,  prisustvovao značajno manji broj naših sugrađana.