Takmičenje "Najbolje vino srednjeg Banata", od 21. do 28. novembra

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće najavljeno je održavanje takmičenja  "Najbolje vino srednjeg Banata" koje će se održati u periodu od 21. do 28. novembra u našem gradu. Cilj takmičenja je promovisanje vina ovog regiona, a organizuju ga udruženje "Klub vina" iz Zrenjanina i Opšte udruženje preduzetnika, u saradnji s udruženjima vinogradara i vinara srednjeg Banata. Generalni pokrovitelj je Grad Zrenjanin.
 
 
Javnosti su se tim povodom obratili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, predsednik Organizacionog odbora takmičenja Radovan Eleković, predsednik "Kluba vina" Šandor Šomođi i predsednik Opšteg udruženja preduzetnika Zrenjanin Miroslav Đurić. Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić ocenio je takmičenje kao šansu promovisanja vina i vinogradarstva i ukazivanja na značaj ove vrste delatnosti.
- Svaki proizvod koji potiče s ovog područja je od velike važnosti za naš grad i njegov razvoj i to je razlog što je Grad Zrenjanin podržao ovo takmičenje i male proizvođače vina. Želimo da ih bude što više, da brendiraju svoja vina, da grad bude prepoznatljiv po ovim proizvodima. Ovde smo i da čujemo koji su problemi proizvođača i na koji način, kao lokalna samouprava, možemo da utičemo i na državne i pokrajinske organe, kako bi olakšali proizvodnju vina, inače, značajnu i veoma zastupljenu u celoj Evropi – rekao je Radišić.
 
   
 
Radovan Eleković detaljno je saopštio način prijavljivanja takmičara i ocenjivanja, kao i kategorije u kojima će se ocenjivati vina. On je rekao da pravo učešća imaju svi proizvođači vina koji žive na teritoriji srednjeg Banata, a svoja vina mogu prijaviti za kategoriju belih i crvenih suvih vina, desertnih vina ili roze i šiler vina.
- Protokolom je predviđeno da se 21. i 22. novembra, u jutarnjim časovima, donose uzorci vina i pozivamo vinare da donesu po dve boce vina za koja smatraju da treba da se takmiče. Ukoliko za neku kategoriju ne bude dovoljno kvalitetnih vina, ne mora se izabrati pobednik. Ocenjivanje vina predviđeno je za 24. novembar, od strane šest somelijera, u dve grupe, i oni će, svojim sistemom bodovanja, odrediti koliko su vina vredna i kvalitetna. Rezultati će se znati do 26. novembra, da bi 28. novembra, u saradnji s Narodnim muzejom u Zrenjaninu, organizovali javno proglašenje pobednika i degustaciju, kako pobedničkih, tako i ostalih vina koja naši članovi budu doneli – istakao je Eleković.