''Budi deo fuzije - podrži život'' - humanitarni turnir u basketu na Trgu slobode

Na Trgu slobode u Zrenjaninu, od petka do nedelje, biće održan humanitarni, Street Basketball turnir "З nа З", u okviru akcije "Budi deo fuzije - podrži život", saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući. Naime, trgovinski lanac "Gomeks" je, u saradnji sa brendovima "Gillette" i "Head & Shoulders", pokrenuo humanitarnu kampanju tokom koje će deo sredstava prikupljenih prodajom "Gillette Flexball" brijača i šampona "Head&Shoulders" biti uplaćen Fondaciji "Podrži život" iz Beograda. 
 
"Kruna" ove humanitarne kampanje biće pomenuti turnir u basketu, koji su danas najavili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, komercijalni direktor kompanije "Gomeks" Milun Vojnović, upravitelj Fondacije "Podrži život" Radojica Krstić, generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina Simo Salapura, sekretar Okružnog košarkaškog saveza Zrenjanin Miodrag Ličina i marketing menadžer "Gomeksa" Nedeljko Golušin.
 
 
Grad Zrenjanin podržao je ovu humanitarnu akciju i nastavlja s organizacijom zanimljivih sportskih nadmetanja na renoviranom Trgu slobode. Gradonačelnik Janjić još jednom je naglasio da je cilj lokalne vlasti da što više mladih uključi u sportske aktivnosti, a da je, košarka, kao jedan od najpopularnijih sportova kod nas, prava prilika za to. 
 
- Tri dana će se na našem prelepom gradskom trgu igrati košarka, na turniru kakav do sada nije viđen i drago mi je što ovde posluju društveno odgovorne kompanije kao što je "Gomeks", koja se uključuje u ovakve akcije i koja je i nas animirala da pomognemo organizaciju i pružimo neophodnu logistiku. Nismo ni jednog trenutka razmišljali da li da se i mi uključimo u akciju – naglasio je Janjić. 
 
 
Upravitelj Fondacije "Podrži život" Radojica Krstić objašnjava da je Fondacija osnovana marta prošle godine na inicijativu glumca Sergeja Trifunovića i još nekih poznatih ličnosti, s ciljem pružanja pomoći teško oboleloj deci u Srbiji i njihovog lečenja u inostranstvu. 
- Uspeli smo za godinu dana da organizujemo puno akcija u Srbiji, desetoro dece smo poslali na lečenje u inostranstvo i prikupili više od pola miliona evra donacija. Molbe za pružanje pomoći svakodnevno pristižu i na osnovu naših pravlinika i lista prioriteta trenutno imamo šestoro dece kojima je potrebna pomoć, jedno je životno ugroženo, a ostala već dugo čekaju pomoć, koju nisu mogli da dobiju iz državnih fondova. Kompanija "Gomeks" nametnula se u Zrenjaninu kao društveno odgovorna kompanija i zaista, empatija u Srbiji se razvija svakodnevno, sve više je građana koji šalju SMS poruke na naš humanitarni broj 5757 i oni su naši najveći donatori – kaže Krstić i najavljuje u Zrenjaninu prisustvo samog Sergeja Trifunovića, a možda i Žarka Paspalja, našeg proslavljenog košarkaša, takođe člana Fondacije "Podrži život". 
 
- Ovo je jedna u nizu humanitarnih akcija koje "Gomeks" sprovodi u cilju pomoći deci - kaže komercijalni direktor kompanije Milun Vojnović. – Prošle godine opremili smo pet pedijatrijskih ustanova u Vojvodini i jednu u Šapcu, uz akciju "SOS telefon". Dogovaramo se već i oko nekih budućih akcija, na nivou gradova ili cele Srbije – dodaje on. 
 
 
Sportski savez grada Zrenjanina će do srede, 2. septembra 2015. godine, u 12 časova, neposredno primati prijave takmičara u prostorijama Sportskog saveza, Ulici Svetozara Markovića 1, a to je moguće učiniti sutra od 9 do 13 časova i u sredu, od 9 do 12. Ukoliko se ranije ispuni planirana kvota od 16 ekipa, prijave će biti zaključene i pre isteka roka. Kotizacije ekipa za učešće na turniru (iznos kotizacije po ekipi je 4.000 din), uplaćuju se direktno Fondaciji "Podrži život", a više informacija dostupno je na fejsbuk stranici kompanije "Gomeks". 
 
Okružni košarkaški savez će, po rečima sekretara Ličine, obezbediti regularnost takmičenja i učešće licenciranih košarkaških sudija, koji će voditi mečeve turnira po pravilima Svetske košarkaške federacije FIBA. Igraće se na podlozi na kojoj se organizuje i prvenstvo Srbije u uličnom basketu, a termini mečeva u sva tri dana biće prilagođeni utakmicama koje naša reprezentacija igra na Evropskom šampionatu koji počinje kada i zrenjaninski turnir - u petak. Tako će se prvog dana turnira igrati od 20.30 – 23.30 časova.
- Narednog dana, u subotu, naša reprezentacija igra od 15 časova sa domaćinom, Nemačkom, pa ćemo turnir početi u 17.30 i završiti opet oko 23.30 časova. Poslednjeg dana, u nedelju, počinjemo u 17.30 časova i završavamo oko 21.20 časova, kada planiramo i proglašenje pobednika i uručenje nagrada – objasnio je Miodrag Ličina.
 
Nagrade za članove pobedničke ekipe su 4x "Mountain bike" 26" 18 brzina, za svakog učesnika poklon majica i za prve tri ekipe poklon paketi.