''Klub roditelja i nastavnika'' na zajedničkom zadatku unapređenja obrazovanja

Prezentacija aktivnosti Udruženja “Kluba roditelja i nastavnika" iz Zrenjanina, u okviru nacionalnog projekta “Partnerski za obrazovanje - Obrazovanje za 5+”, koji se realizuje uz podršku UNICEF-a i Fonda za otvoreno društvo Srbija, održana je juče u Multimedijalnoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu.
 
Prezentacija i diskusija realizovana je u partnerstvu sa Gradskom upravom Zrenjanin, Kulturnim centrom Zrenjanina, OŠ “Petar Petrović Njegoš”, Muzičkom školom “Josif Marinković” i HPTŠ "Uroš Predić".
 
 
Skup je pozdravila Olivera Lisica, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Zrenjanin, poželela uspešan nastavak ovog projekta i čestitala roditeljima i nastavnicima na upornosti da zajedno rade na povećanju uticaja roditelja i nastavnika na formiranje obrazovnih politika.
 
Ivana Branković, članica “Kluba roditelja i nastavnika” rekla je da je cilj današnjeg sastanka informisanje lokalne zajednice o radu i osnaživanje i podsticanje drugih škola, roditelja i nastavnika da se pridruže, kako bi se na kraju formirala Nacionalna asocijacija nastavnika i roditelja i zajedničkim radom povećala motivacija za školsko učenje, unapredila obrazovna postignuća, stvorila podsticajna i bezbedna klima u školi i povećao uticaj roditelja i nastavnika na formiranje obrazovnih politika.
 
 
U prezentaciji i diskusiji učestvovali su i Jasmina Selmanović – Fond za otvoreno društvo Srbija, Tanja Azanjac – konsultantkinja ispred UNICEF-a, Vladislava Kovač i Tanja Čihorić Šerfeze  - Klub roditelja i nastavnika Zrenjanin OŠ “Petar Petrović Njegoš”, Dušanka Đorđević - Klub roditelja i nastavnika Zrenjanin HPTŠ "Uroš Predić, Vladimir Đurić – Kulturni centar Zrenjanin, Santina Cvejić - Klub roditelja i nastavnika Muzičke škole “Josif Marinković”.
 
Tokom diskusije otvorena su mnoga pitanja: zašto dobra zakonska rešenja nailaze na mnogo problema u praksi i kako ih prevazići, kako uticati na povećanje uticaja roditelja i nastavnika na obrazovnu politiku i na njihovo učešće u odlučivanju i kako obezbediti održivost rada “Kluba roditelja i nastavnika”.
 
 
Poruka poslata sa ovog okupljanja je da je “Klub roditelja i nastavnika” iz Zrenjanina otvoren za sve zainteresovane, da ima ulogu da okupi sve one koji žele promenu i imaju energiju i znanje da mogu na pravi način da utiču na obrazovne procese i donosioce odluka.