Održana 4. sednica Gradskog veća

Na današnjoj, 4. Sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić najpre je usvojen Predlog Odluke o izmenama Odluke o osnivanju Gradske narodne biblioteke ''Žarko Zrenjanin'' u Zrenjaninu, kao i Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.
Izvestilac po tim tačkama, Olivera Lisica, kazala je da su te tačke na dnevnom redu radi usklađivanja sa zakonom.

 

 

Članovi Veća usvojili su i Predlog Odluke o izmenama Odluke o koeficijentima za obračun i isplatu plata izabranih i postavljenih lica i zaposlenih u organima grada Zrenjanina, a izvestilac, Euđenija Besu objasnila je da se donošenju ove odluke pristupilo iz potrebe usklađivanja terminologije te odluke sa Odlukom pravobranilaštva Zrenjanina.

U nastavku sednice usvojeni su i Predlozi Odluka o uvođenju samodoprinosa i raspisivanju referenduma na teritorijina teritoriji Mesne zajednice ''Lazarevo'' i ''Perlez'', za period od 01.01.2017. do 31.12.2026. godine. Po rečima izvestioca, Olivere Lisice, donošenje ovih odluka je standardna zakonska procedura jer je iz tih mesnih zajednica podnet zahtev za uvođenje samodoprinosa.

  

 

Članovi Gradskog veća usvojili su i Predloge Rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Statuta javnih preduzeća i ustanova. 

Izvestilac Milan Mrkšić kazao je rekao da su Predlozi usvojeni radi usklađivanja norme statuta sa zakonima, pre svega Zakonom o javnim preduzećima i Zakonom o kulturi, kao i sa osnivačkim aktima Grada Zrenajnina.

Na današnjoj sednici utvrđen je i Predloga Rešenja o izmenama Rešenja o određivanju doktora medicine za stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti lica umrlih van zdravstvene ustanove i izdavanje potvrde o smrti, Izveštaj o realizaciji Godišnjeg plana rada Predškolske ustanove Zrenjanin za radnu 2015./2016. godinu, kao i Godišnji plan rada te ustanove  za radnu 2016/2017. godinu.

 

 

Članovi Gradskog veća usvojili su i Predlog Pravilnika o utvrđivanju uslova i postupka za ostvarivanje prava na korišćenje Narodne kuhinje u organizaciji Crvenog krsta Zrenjanin i grada Zrenjanina u periodu od 21.11.2016. do 21.05.2017. godine.

Izvestilac po toj tački, Jelena Dragić, istakla je da je potreba za donošenjem ovog pravilnika proistekla na osnovu poziva za saradnju od strane Crvenog krsta Zrenjanina, a vezano za donaciju Crvenog krsta Srbije, u vidu deset prehrambenih artikala koji će biti dovoljni za pripremanje obroka za period od šest meseci - u periodu od 21.11.2016. do 21.05.2017. godine, kako bi se omogućila pravilna i sigurna raspodela toplih obroka.

 

 

Između ostalih, uvojen je danas i Predlog Pravilnika o utvrđivanju prava na jednokratnu pomoć u naturi grada Zrenjanina, a izvestilac Nemanja Malinić kazao je da Zakonom o socijalnoj zaštiti jednokratna pomoć može biti novčana i naturi, kao i da lokalna samouprava utvrđuje bliže uslove i način, a isto tako i visinu jednokratne pomoći u naturi. Kako je rekao, Odeljenje za društvene delatnosti, preko Kancelarije za smanjenje siromaštva i socijalno uključivanje utvrđuje pravo na pomoć u naturi i ovim pravilnikom utvrđuje se pravo, način, kriterijumi, ali i obaveze korisnika.

Kao dopune dnevnog reda usvojene su i tačke koje su se odnosile na usvajanje rebalansa preduzeća “Gradska toplana” i “Rezervati prirode”, kao i Odluka o smanjenju gornje granice (maksimalnog iznosa) troškovne - neprofitne zakupnine za stanove izgrađene na osnovu Programa izgradnje stanova za socijalno stanovanje u Ulici Franje Kluza 104 u Zrenjaninu.

 

 

Komentarišući današnju sednicu, gradonačelnik Janjić rekao je da je usvojen niz značajnih odluka za funkcionisanje grada i naseljenih mesta, kao i onih koji se tiču socijalnih davanja - od osnivačkih akata javnih preduzeća i ustanova kulture.

- Data je podrška predlozima i očekujem vrlo brzo i zakazivanje sednice Skupštine grada, na čijem će se dnevnom redu takođe naći, a podržali smo i zahteve mesnih zajednica za raspisivanje referenduma o izglasavanju samodoprinosa na teritorijama tih mesnih zajednica, a značajno je što smo današnjom odlukom smanjili i cenu zakupnine socijalnih stanova u Ulici Franje Kluza, za oko 20 odsto. Mislimo da je to potrebno, jer je reč o zaista socijalno ugroženim stanovnicima i na taj način hoćemo da im pomognemo. Takođe, važno je reći i da smo rešili i one probleme koji su nastali zbog prokišnjavanja, a naravno, sve to smo radili u saglasnosti sa Agencijom za stanovanje Republike Srbije koja je sufinansijer samih stanova - rekao je novinarima gradonačelnik Janjić.