Učenicima Gimnazije prezentovan program Univerziteta Mizuri za sticanje dualnih diploma

U Baroknoj sali Gradske kuće predstavnici Univerziteta Mizuri iz Sjedinjenih Američkih Država i škole stranih jezika “ILS Provida Futuri” prezentovali su učenicima Zrenjaninske gimnazije “ILS-mizu” program za sticanje dualnih diploma srednjeg obrazovanja. Prezentaciji su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković.
 
 
U pitanju je program koji je najavljen u Zrenjaninu krajem juna ove godine, a čija je suština da učenici srednjih škola, uz redovno svedočanstvo svoje škole i polaganje dodatnih ispita putem intereneta, mogu steći i priznatu i akreditovanu “US Haj-skul” diplomu koja im otvara vrata za studiranje u Americi, ali i na drugim prestižnim fakultetima u inostranstvu. Sam “ILS-mizu” projekat realizuje su u 12 država u regionu, posredstvom koordinatora i partnera u programu. U Zrenjaninu je to škola stranih jezika “ILS Provida Futuri”, čiji direktor Boris Kirćanski navodi da su Grad Zrenjanin i Zrenjaninska gimnazija među prvima u našoj zemlji podržali taj projekat.
- Program Zrenjaninske gimnazije je prvi u regionu koji je akreditovan od strane Univerziteta Mizuri i određen broj učenika već mu je pristupio i primljen je zvanično na taj univerzitet. Deca iz svojih kuća imaju mogućnost da pohađaju jedini on-lajn univerzitet na svetu koji izdaje diplomu srednje škole i funkcioniše u preko 140 država. Zrenjanin je, ujedno, i centar za ceo region, te jedini ima pravo da akredituje druge gradove, druge škole. U toku ove “turneje” koju sada imamo, obićićemo Strugu u Makedoniji, Niš, Pulu i Zagreb u Hrvatskoj, Beograd i gimnaziju u Sremskim Karlovcima - objasnio je Kirćanski. 
 

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić kaže da Grad Zrenjanin ulaže velike napore da stvori bolje uslove za sve nivoe obrazovanja.
- U dve srednje škole uveden je princip dualnog obrazovanja, a želimo da ga uvedemo i u Zrenjaninsku gimnaziju, za šta je potrebno uložiti dosta energije. Svaka saradnja s univerzitetima u inostranstvu dobro će doći u tom procesu uspostavljanja dualnog obrazovanja. Sada naši gimnazijalci imaju mogućnost da steknu dvojne diplome, putem novih tehnologija, uz polaganje šest predmeta koji nisu u nastavnim programima naše države. To je značajno, jer na taj način  mogu da steknu diplomu američkog koledža, ali nam je cilj da ostanu u našem gradu i da stečeno znanje u daljem obrazovanju primene ovde i da svi zajedno učestvujemo u razvoju ove sredine - poručio je Radišić.   
 
 
Direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković, škole čiji su učenici prisustvovali prezentaciji, kaže da je interesovanje za ovu aktivnost veliko.
- Ova mogućnost on-line sticanja znanja na jednom američkom koledžu mnogo znači i za Gimnaziju i za Grad Zrenjanin. Nekoliko naših učenika već je uključeno u program, a mnogo njih je zainteresovano da čuje nešto više o tome. Cilj nam je da ih što bolje informišemo i zato smo prisutni i na ovoj prezentaciji. Zahvaljujem se Gradu Zrenjaninu i svima koji učestvuju u ovom projektu - kazao je direktor Radaković.