Gradonačelnik Janjić: mnogo toga realizovano između dva praznika

- Prošle godine bio sam siguran da ćemo i ovog 17. novembra imati razloga da kažemo da smo bar malo poboljšali život svih naših sugrađana. Danas smo otvorili školsku i sportsku salu u Mihajlovu, treći takav objekat za samo godinu dana, ali smo realizovali i mnoge druge infrastrukturne projekte - poručio je sinoć gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, obraćajući se na Svečanoj akademiji u Kulturnom centru Zrenjanina, povodom Praznika grada.
 
 
Prethodno je Janjić podsetio na slavne trenutke naše istorije, kada je srpska vojska 1918. godine trijumfalno stigla i do Velikog Bečkereka.
- Taj datum ušao je u istoriju ne samo kao primer herojstva srpske vojske i njenih predvodnika, nego i političke mudrosti i zrelosti tadašnjih narodnih prvaka da velike promene izvedu na najbolji mogući način – mirno, bez prolivanja krvi i nepotrebnih ljudskih stradanja. To delo izveo je dr Županski sa saradnicima, uz vojnu podršku Gvozdenog puka "Knjaz Mihajlo" i pukovnika Dragutina Ristića - Brigadira.
 
 
Podsetio je da je srpska vojska tada, u neprekidnom pobedonosnom maršu od Solunskog fronta, oslobodila sve delove porobljene otadžbine.
- U njenom su sastavu ponosno stajali i naši tadašnji sugrađani koji nisu želeli da u vojnoj uniformi Monarhije ratuju protiv svojih sunarodnika. Srpski dobrovoljci iz Banata, ali i njihova braća iz Rusije, kojima smo takođe danas odali poštu, bili su najbolji sinovi svog naroda u istorijskom trenutku i vremenu u kom su živeli - kazao je gradonačelnik Zrenjanina.
 
 
Praznik grada je prilika za podsećanje na prošlost, ali i okretanje ka budućnosti, o čemu je takođe govorio gradonačelnik na proslavi u Kulturnom centru.
- Naši sugrađani, kako u gradu, tako i u naseljenim mestima, koriste ne samo nove školske sale, već i nove puteve, trotoare, biciklističke staze. Gradimo u nekoliko sela kanalizaciju, na gradilištu fabrike vode u toku su intenzivni radovi, rekonstruiše se i naš “Medison”, dobili smo brojne pohvale i za “Aviv Park” i  za “Dane piva” i za brojne sportske i druge manifestacije čiji smo bili više nego uspešni domaćini. Ulažemo velika sredstva i u poljoprivredu, pred nama su i novi investitori i infrastrukturni radovi. Želim da grad Zrenjanin i njegova 22 sela budu dobro mesto za život za sve naše sugrađane i verujem da smo na pravom putu da to i ostvarimo - zaključio je u obraćanju Janjić.
 
 
Svečanu akademiju upotpunio je nastup Gradskog dečjeg hora Kulturnog centra Zrenjanina, koji je, pod dirigentskom palicom mr Senke Milisavljević, otpevao državnu himnu Srbije, da bi potom nastupila pevačica etno muzike Biljana Krstić, sa svojim orkestrom “Bistrik”. Bio je to praznični koncert, poklon Grada Zrenjanina svojim sugrađanima, koji su do poslednjeg mesta sinoć ispunili veliku salu Kulturnog centra.