Humanost na delu u Knićaninu

Na inicijativu Vojske Srbije - Komande za razvoj Banatske brigade u Zrenjaninu danas je u Knićaninu realizovana akcija "Humanost na delu", kojoj su se pridružili i Crveni krst Zrenjanin i Gradska uprava Zrenjanin. Dve višečlane porodice samohranih roditelja tom prilikom dobile su pomoć u vidu paketa hrane i sredstava za higijenu, dok je iz Kancelarije za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Gradske uprave porodicama uručena jednokratna pomoć u naturi.
 
 
Pakete su porodicama uručili predstavnici zrenjaninskog garnizona, na čelu s majorom Radetom Daljevićem, dok je jednokratnu pomoć u naturi Kancelarije za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Gradske uprave uručila načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Olivera Lisica. Prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćapin, zamenica načelnice Odeljenja društvenih delatnosti Jelena Dragić, sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandra Tanasijević, kao i sekretar mesne zajednice Knićanin Srboljub Stojković i direktor osnovne škole “Stevan Knićanin” Zoran Spasić.
 
Pomoć je prvo stigla u petočlanu porodicu Novković, u kojoj majka Ivana brine o četvoro dece uzrasta od dve do petnaest godina - Danijeli, Katarini, Danijelu i Đorđu. Porodica je smeštena u adaptiran stan u dvorištu škole u tom selu, koji je priveden nameni zahvaljujući angažovanju mesne zajednice i Grada Zrenjanina. Majka Ivana je nezaposlena, a porodicu izdržava uglavnom od dečjeg dodatka. Ova pomoć, kako kaže, dosta im znači i zahvaljuje se svima koji su je obezbedili.
 
 
Dragan Đorđević samohrani je otac troje dece školskog uzrasta - Milene, Dragane i Milana.  Povremeno radi na sezonskim građevinskim poslovima, uz prihode nedovoljne za potrebe ove porodice, tako da je i njima svaka pomoć dobrodošla. Uz mnoge probleme koje ima, najvažnije mu je, kaže, da su sva deca zdrava i da idu u školu.
 
Osim što su dobila pomoć, deca u obe porodice najviše su se obradovala poseti vojnika. Major Rade Daljević kaže da je akciju civilno-vojne saradnje "Humanost na delu" inicirala upravo Komanda za razvoj Banatske brigade u Zrenjaninu, čiji su pripadnici obezbedili pomoć iz ličnih prihoda.
 

- Osnovna ideja akcije je pružanje pomoći onima kojima je ona neophodna, promovisanje Vojske Srbije i jačanje veze između naroda i njegove vojske. Konkretno, danas pomažemo ove dve porodice u Knićaninu, i uz punu saradnju s lokalnom samoupravom Grada Zrenjanina, Crvenim krstom i ljudima dobre volje. Želimo ovim i da animiramo javnost, kako bi slična pomoć ugroženim porodicama stizala i u narednom periodu - naglasio je Daljević.
 
Načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Olivera Lisica ističe da je današnja akcija jedan od načina da se pomogne ljudima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe.
- Kancelarija za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva počela je da radi početkom ove godine i grad će pokušati da pomogne svima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe. Pravilnikom je regulisano ko može da dobije pomoć u naturi, a to pravo imaju porodice samohranih roditelja, sa više dece, kao što su ove dve u Knićaninu - objašnjava Olivera Lisica.
 
 
- Jedan od osnovnih zadataka Crvenog krsta jeste upravo briga o ljudima u lokalnoj zajednici i ublažavanje ljudske patnje - kaže sekretarka te organizacije u Zrenjaninu Aleksandra Tanasijević i dodaje da ova humana akcija nikako ne bi trebalo da se završi današnjom posetom.
- Briga o ljudima mora da bude kontinuirana. Crveni krst je jedna od organizacija koja tu brigu vodi, uz veliku finansijsku podršku, pre svega, Grada Zrenjanina. U mogućnosti smo da sprovodimo niz aktivnosti, od programa Narodne kuhinje kojim je ukupno zbrinuto 450 lica, do mesečnog sledovanja paketa hrane za još 340 porodica, od kojih je deset upravo u Knićaninu - istakla je Tanasijević.