Izgradnja postrojenja za preradu pitke vode teče planiranom dinamikom

Radovi na parceli na kojoj je predviđena izgradnja postrojenja za prečišćavanje pitke vode u Zrenjaninu izvode se punim intenzitetom i prema planiranoj dinamici - saopštava JKP “Vodovod i kanalizacija”.
 
 
Kako se navodi u saopštenju, do sada su završeni radovi na betoniranju ploče bazena za prijem sirove vode, a šalovanje zidova bazena, kao priprema za betoniranje, u završnoj je fazi. Na bazenu za pitku vodu izbetonirana su četiri ugaona zida u visini od 3,65 m. Na ploči za smeštaj opreme za ultrafiltraciju i reverznu osmozu vrši se priprema čelične armature za nalivanje betonske ploče i greda, a ugrađeni su i samci na koje će se vezati čelična konstrukcija budućeg objekta. Za ploču jonoizmenjivača završeni su grubi građevinski, odnosno zemljani radovi, i nasut šljunak. Elektrodistribucija Zrenjanin iskopala je kompletne rovove za postavljanje kablova visokog napona do gradilišta, čime će se rešiti napajanje samog postrojenja za preradu pitke vode.
 
Planirano je da građevinski radovi, ukoliko ne dođe do drastičnih pogoršanja vremenskih uslova, budu završeni do kraja decembra meseca. U toku samih građevinskih radova, kako oni budu odmicali i kako se budu stvarali potrebni uslovi, vršiće se postavljanje i same opreme.
 
 
Više od 80 odsto opreme je na raspolaganju izvođaču radova, kompletna oprema iz inostranstva je pristigla i spremna je za montažu, a u toku su završni radovi na preostaloj opremi koju rade preduzeća koja su angažovana u Srbiji. Oprema za reverznu osmozu i predtretman se nalazi lagerovana u krugu JKP “Vodovod i kanalizacija”, dok se oprema za ultrafiltraciju i deo pumpne stanice nalaze u skladištima “Transportšpeda” u Beogradu.
 
Nakon završetka građevinskih radova i montaže kompletne opreme, odnosno nakon završetka izgradnje postrojenja za prečišćavanje pitke vode, sledi i probni rad postrojenja od najduže mesec dana, tokom kojih će se vršiti podešavanje parametara i vršiti kontrolne analize vode iz postrojenja, a nakon zadovoljenja svih parametara definisanih ugovorom, odnosno postizanja kvaliteta vode po standardima koje propisuje Republika Srbija, a koji su strožiji od propisanih od strane Evropske unije, voda će putem gradske vodovodne mreže biti distribuirana i samim korisnicima.
 
 
Iz “Vodovoda i kanalizacije” podsećaju da je realizovan dogovor, postignut između konzorcijuma firmi koji su u postupku javne nabavke dobili uslugu prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Grada Zrenjanina. Na gradilištu postrojenja je postavljena kamera i od 27. oktobra ona je u funkciji i svi zainteresovani građani preko video strima na sajtu Grada Zrenjanina mogu uživo pratiti izvođenje radova na postrojenju.
 
“Do sada smo bili otvoreni prema javnosti u vezi svih informacija vezanih za izgradnju postrojenja, tako će biti i ubuduće, a prenos uživo je prilika da svi građani, koji to žele, prate tok radova na gradilištu, a naročito oni koji i dalje imaju rezerve i skeptični su, kako po pitanju izgradnje postrojenja tako i po pitanju završetka celokupnog projekta kojim će biti rešen višedecenijski problem stanovnika našeg grada sa vodom za piće.” - zaključuje se u saopštenju dostavljenom javnosti iz zrenjaninskog JKP “Vodovod i kanalizacija”.