Jubilej KUD ''Pionir'' - 40 godina u plemenitoj misiji

Kulturno-umetničko društvo „Pionir“, upornim i kontinuiranim radom i stalnim prilivom mladih članova, već pune četiri decenije ispunjava plemenitu misiju očuvanja izvornih tradicija našeg naroda i afirmacije kulture naše sredine u zemlji i inostranstvu – rekao je, između ostalog, predsednik Saveza amaterskih kulturno-umetničkih društava grada Zrenjanina Stanko Šajtinac, na jučerašnjoj svečanosti povodom 40 godina od osnivanja KUD „Pionir“. 
 
 
Svečanost u Baroknoj sali Gradske kuće bila je prilika da se prisutni podsete nekih od najznačajnijih perioda rada tog društva, njegovih brojnih nastupa na scenama širom zemlje i inostranstva i velikog doprinosa negovanju kulturne i folklorne baštine našeg naroda. Prilika je to bila i da se podele zahvalnice zaslužnima za rad i razvoj „Pionira“ u proteklom periodu, ali i da se, onako kako to najbolje umeju i znaju, pesmom, muzikom i igrom, predstave sadašnji članovi društva, koji nagoveštavaju, ujedno, i njegovu budućnost.
 
 
Na jubileju im je čestitao i gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić, istakavši da su oni najbolji ambasadori svog grada i naše zemlje.
- U vremenu kada se mnoga društva gase i nestaju, „Pionir“ uspešno traje već 40 godina. Mi pokušavamo da podržimo sva kulturno-umetnička društva koja funkcionišu na teritoriji grada, a KUD „Pionir“ je posebna priča, sa velikom i dugom tradicijom, smem da kažem i da je najorganizovanije društvo na našoj teritoriji. Znamo gde sve nastupaju i kako nas predstavljaju i veoma smo ponosni što imamo takve ambasadore, a s druge strane, prave velike manifestacije u našem gradu na koje dolaze strani izvođači, deca i mladi ljudi iz drugih zemalja, koji imaju priliku da upoznaju i naš grad i našu decu – poručio je slavljenicima gradonačelnik Janjić. 
 
 
Njemu je dugogodišnji predsednik društva, Radovan Rača Moldovan, uručio zahvalnicu za lični doprinos aktivnostima društva.
 
Društvo je osnovano 1976. godine. Od 1973. godine počinje rad kao folklorna sekcija pri tadašnjem velikom zrenjaninskom preduzeću GIK „Banat“, a ti godine potom i kao zasebno kulturno-umetničko društvo, pod patronatom osnivača. Brzo je preraslo lokalne okvire, s uspehom predstavljajući svoj grad i tadašnju zemlju van njenih granica. Nastupali su u velikom broju evropskih država, na američkom kontinentu, a već 14 godina, tokom „Dana piva“, organizatori su međunarodnog folklornog festivala „Lala“, kada su domaćini čitavom nizu ansambala iz inostranstva. S nekima od njih uspostavili su prave prijateljske odnose, pa su ti ansambli redovni gosti grada Zrenjanina skoro svake godine.    
 
 
- Kroz „Pionir“ je, tokom četiri decenije, prošlo skoro 5000 članova. Sada ih je oko 150, i  raspoređeni su u četiri grupe, od najmlađih do veterana – navodi neumorni predsednik KUD „Pionir“ Moldovan. On se potom osvrnuo na najznačajnije ljude i događaje, koji su u vezi sa osnivanjem i višedecenijskim postojanjem kulturno-umetničkog društva.  
 
Proslava 40. godišnjice od osnivanja KUD „Pionir“ nastavlja se sutra u Kulturnom centru Zrenjanina, gde će se, s početkom u 18 časova, održati veliki slavljenički koncert, uz učešće kompletnog ansambla „Pionira“ i njihovih gostiju.