Obeležen Dan Komande za razvoj Banatske brigade

U zrenjaninskoj kasarni "Narodni heroj Svetozar Marković Toza" obeležen je 17. novembar, Dan Komande za razvoj Banatske brigade, ustanovljen prošle godine, na osnovu odluke predsednika Republike Srbije.

 

Tim povodom održana je svečana akademija, uz prisustvo visokih starešina Vojske Srbije i brojnih ličnosti iz javnog života grada, a najpre je minutom ćutanja odata počast poginulim i umrlim pripadnicima Vojske Srbije.

 

 

Prisutne je, u ime domaćina, pozdravio komandant Komande za razvoj Banatske brigade, pukovnik Živica Ognjanov koji je rekao da su najvrednija i najuzvišenija vrednost jednog naroda sloboda i čast njegove otadžbine i da je zbog toga sloboda i borba naroda za slobodu oduvek zahtevala velike žrtve, odricanja i dostojna je najvećeg poštovanja i divljenja.

- Kao i drugi i naš narod ima snažno osećanje nacionalne i vojne časti izgrađenih kroz dugu, teški, slavnu i bogatu istoiju - rekao je Ognanov i ukazao da je vojska na ovim prostorima oduvek bila sinonim za slobodu i dostojanstvo i zaštitu svog naroda.

 

 

Ognjanov je podsetio da je Komanda za razvoj Banatske brigade dislocirana iz Pančeva u Zrenjanin 2014. godine, kada je ponovo formiran Garnizon Zrenjanin.

- Naš osnovni zadatak jeste unapređenje uslova za narastanje i razvijanje operativnih sposobnosti Banatske brigade i pomoć civilnim vlastima u slučaju prirodnih nepogoda i tehničko - tehnoloških nesreća - ukazao je on i naglasio da pripadnike Komande krase visok nivo profesionalizma, osposobljenosti, stabilni međuljudski odnosi i solidarnost, kao i međusobno uvažavanje.

 

Kako je naveo, u proteklih godinu dana, pored stavaranja elementarnih uslova za život i rad jedinice, realizovano je više odgovornih i složenih zadataka čiji su svedoci i današnji gosti.

 

 

 

Predstavnik Komande za obuku, pukovnik Slaven Bošković takođe je čestitao dan jedinice i ukazao da su prethodni period obeležili uspešnom izgradnjom operativnih sposobnosti Banatske brigade, čime su doprineli ukupnom stanju operativnih sposobnosti teritorijalnih snaga i Vojske Srbije u celini. 

 

Gradonačelnik Zrenjanina je, čestitajući Dan Komande za razvoj Banatske brigade, rekao da je Zrenjaninski garnizon uvek bio aktivan i izrazio zadovoljstvo što je vojska ponovo stacionirana u našem gradu i što iz godine u godinu unapređuje svoje aktivnosti.

 

 

- Ne moram posebno naglašavati koliko je tih aktivnosti bilo u proteklih godinu dana, kao i susreta vojske s građanima. Svima nam je još u svežem sećanju Dan pobede i Dan Vojske Srbije, kada je Zrenjanin bio sjajan domaćin izuzetno uspele i posećene proslave i vojne parade. Zajedno smo bili i pre mesec dana, tokom “Otvorenog dana”, kada je Garnizon posetio veliki broj naših sugrađana. Ovi događaji najbolje su potvrdili da građani Zrenjanina u potpunosti i pripadnike Vojske doživljavaju kao svoje sugrađane - rekao je on. 

- Još jednom čestitam svim pripadnicima Vojske Srbije u Zrenjaninu Dan Komande za razvoj Banatske brigade i želim da, i u svim narednim godinama, u miru  zajednički obeležavamo ovaj dan - poručio je gradonačelnik Janjić. 

 

 

Nakon svečane akademije, gosti zrenjaninskog garnizona imali su priliku da u krugu kasarne obiđu TT zbor i upoznaju se sa vojno-tehničkim sredstvima i delom naoružanja zastupljenim u Komandi za razvoj Banatske brigade.