Obeležen dan Opšte bolnice ''Đorđe Joanović''

U prisustvu velikog broja lekara, medicinskih sestara i tehničara, nemedicinskog osoblja, gostiju iz drugih zdravstvenih ustanova i ordinacija, predstavnika lokalne samouprave i pojedinih privrednih kolektiva, danas je svečano obeležena 121. godišnjica od početka rada zrenjaninske Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ na sadašnjoj lokaciji. 
 
Svečanosti u bolnici su prisustvovali i pokrajinski poslanik dr Predrag Matejin, kao i predstavnici grada Zrenjanina – gradonačelnik Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i član Gradskog veća dr Miloš Kovačević. U svom obraćanju gradonačelnik Janjić je podsetio da su građani Zrenjanina i okolnih opština za izgradnju nove bolnice izdvojili čak 50 miliona evra, u pet ciklusa samodoprinosa, te da ne može biti dileme da li nam je ona potrebna u ovakvom obimu ili ne.
 
 
- Takva su se pitanja postavljala tokom trajanja samodoprinosa, a sada, kada imamo jednu od najsavremenijih bolnica u Srbiji, o kojoj brine više od hiljadu zdravstvenih radnika i osoblja, siguran sam da ta pitanja gube smisao i mislim da Zrenjaninci treba da budu srećni što imaju jednu ovakvu zdravstvenu ustanovu. Naravno da sve to može da funkcioniše još bolje, da liste čekanja na pojedine preglede moraju da se smanje, a siguran sam da ćemo efikasnijim radom, pre svega, menadžmenta bolnice, moći da se pohvalimo i tim rezultatima u narednom periodu. Sigurno i da je sjajna vest što će naša bolnica uskoro dobiti i angiosalu za lečenje kardio-vaskularnih bolesti – kazao je gradonačelnik i dodao da ne očekuje da bi eventualna promena upravljača bolnicom (sada je to Pokrajina) suštinski nešto menjala u njenom funkcionisanju. 
- Mi ćemo se svakako truditi da ona funkcioniše što je moguće bolje, sa kvalitetnijim uslugama, da naši građani koji u nju dolaze što brže pređu preglede i dobiju kvalitetnu uslugu – zaključio je Janjić. 
 
Prisutne je pozdravio direktor bolnice dr Jovan Sekulić. On se osvrnuo na razvoj ustanove od 1895. godine, kada je počela s radom kao „Josifova opšta bolnica Torontalske županije“, pa sve do danas, kada je Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ osnovna zdravstvena ustanova za stacionarno lečenje i pružanje specijalističkih medicinskih usluga građanima Srednjobanatskog okruga, za više od 200.000 stanovnika.
 
 
- S obzirom na tu svetlu tradiciju bolnice, svaka godina njenog postojanja je za nas jubilej, pa i ova sada, 121. godišnjica. Bolnica je uvek bila lider u pružanju zdravstvene zaštite u srednjebanatskom regionu i mi smo u obavezi da konstantno pratimo tu lidersku poziciju, da razvijamo nove tehnologije i naučna dostignuća. Bez obzira na situaciju koja nas okružuje i globalni, materijalni problem, mi smo dužni da obezbedimo maksimalno funkcionisanje zdravstvene zaštite pacijenata našeg regiona. U to ime najavljujem i najznačajniji korak do sada, koji će zlatnim slovima biti upisan u istoriju naše bolnice, to je otvaranje angio sale, koje očekujemo na proleće – naglasio je dr Sekulić, iznevši podatak da čak 59% smrtnosti na teritoriji Vojvodine izazivaju kardio-vaskularna oboljenja.
- To usmerava i naše uduće obaveze i stremljenja, te otvaranju angio sale pridajemo veliki značaj i pripremamo odgovarajuće kadrove. Dva naša lekara, dva rentgen tehničara i po jedna instrumentarka i medicinska sestra nalaze se na obuci na Institutu u Sremskoj Kamenici i biće stručno osposobljeni da rade u tom novom delu naše bolnice – kazao je direktor Sekulić.  
 
 
Današnja proslava iskorišćena je i za dodelu priznanja zaposlenim lekarima i osoblju čiji je radni vek u bolnici  duži od dve decenije, a upriličen je i kraći umetnički program koji su, što je zanimljivo, pripremili i izveli takođe lekari iz ove ustanove – solistički nastup imala je sopran Mirjana Mladenović, master defektolog oligofrenolog, a na klasičnoj gitari uspešno je pratio dr Nikola Pozojević. Program je vodila Maja Sladojević, koordinator za odnose s javnošću.