Održana treća ''Vrtićijada'', uz učešće više od 200 mališana

Više od 200 mališana iz vrtića Predškolske ustanove „Zrenjanin“ i po prvi put iz tri vrtića pri seoskim školama - Aradca, Stajićeva i Lukićeva - učestvovalo je  danas u zrenjaninskoj „Kristalnoj dvorani“ na trećoj „Vrtićijadi“. Osim učesnika i organizatora, takmičenju su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, generalni sekretar Sportskog saveza grada Simo Salapura, kao i direktori Predškolske ustanove i Javne ustanove „Sportski objekti“, Vladimir Petrović i Bojan Mijatov.
 
 
 
Manifestacija je održana u organizaciji Školice sporta „Long jump – Ivana Španović“, koju vodi Ivanina majka, Vesna Španović, uz tehničku podršku atletskog kluba „Proleter“. Deca uzrasta 5 i 6 godina su se takmičila na poligonima spretnosti.  
 
Vesna Španović zadovoljna je odzivom mališana na današnjoj „Vrtićijadi“ i kaže da je cilj, pre svega, da se ona druže, igraju i provedu lep sportski dan. Na novinarsko pitanje nazire li se među mališanima u „Školici sporta“ neka nova Ivana, s obzirom da školica funkcioniše već šest godina, Vesna Španović odgovara da decu privlači upravo skok u dalj, ali i trčanje, da ima mališana koji su talentovaniji od drugih, ali da je teško reći da li će neko uspeti da nasledi najbolju srpsku atletičarku. 
 
 
Saša Santovac je rekao da je Ivana morala da ode iz Zrenjanina, jer u jednom trenutku više nije imala odgovarajućih uslova za treniranje i napredovanje. Upravo iz tih razloga, istakao je on, želimo da izgradimo takvu sportsku infrastrukturu kako bi sportisti mogli da se razvijaju u svom gradu i odavde odlaze na velika evropska i svetska takmičenja.
 
 
- Grad Zrenjanin je u proteklom periodu, a naročito u poslednje dve godine, mnogo uradio na stvaranju boljih infrastrukturnih uslova. Otvorene su tri sportske fiskulturne sale, očekuje nas uskoro i otvaranje sale u Ečki, cilj nam je da salu dobije i Stajićevo, radimo na rekonstrukciji „Medisona“, na dobijanju najsavremenije atletske staze na našem stadionu, a sve to kako bi se stvorili ti neophodni sportski uslovi – kazao je zamenik gradonačelnika.
 
Santovac se obratio prisutnima na otvaranju, ali je mikrofon potom predao najbližem do njega učesniku „Vrtićijade“, Draganu Marinkoviću, iz vrtića „Leptirić“ u Lukićevu, koji je na simpatičan način proglasio manifestaciju otvorenom. 
 
 
Predškolska ustanova „Zrenjanin“ tokom godine organizuje niz priredbi na kojima mališani demonstriraju i svoje sportsko umeće, a direktor ustanove Vladimir Petrović kaže da je „Vrtićijada“ lep povod za jedno takvo okupljanje.
- Ova saradnja školice sporta „Long Jump – Ivana Španović“ i Predškolske ustanove već je postala tradicija i svake godine okuplja sve više dece. Ove godine po prvi put učestvuju i deca iz seoskih vrtića i nadam se da će ih biti i ubuduće. Igra se smatra jednim od najstarijih vidova vaspitanja dece i sada želimo da, kroz igru, promovišemo možda i neke naše buduće sportske šampione – ističe Petrović.