Ostvaren višedecenijski san Botošana - svečano otvorena sportska dvorana

Sportski dom „Aleksandar Aleksandrovič Kareljin“ u Botošu, nazvan imenom najboljeg rvača svih vremena i prijatelja srpskog naroda, svečano je otvoren danas, a simboličnim presecanjem vrpce meštanima tog sela predali su ga ataše za kulturu ambasade Ruske Federacije u Srbiji Kiril Kirša, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, olimpijski šampion u rvanju Davor Štefanek i predsednik Saveta Mesne zajednice „Botoš“ Branislav Lazić. 
 
 
 
Svečanosti povodom otvaranja Sportskog doma prisustvovao je veći broj uglednih zvanica, pre svega iz sportskog, političkog i privrednog života, a u samoj sali i ispred nje okupilo se gotovo celo selo. Osim Štefaneka, u Botošu je danas bilo još naših istaknutih sportista i sportskih radnika – osvajač zlatne olimpijske medalje u streljaštvu 1992. godine Aranka Binder, proslavljeni rukometni reprezentativac Momir Rnić, predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković, direktor Rvačkog kluba „Partizan“ Rajko Baltić, proslavljeni atletski as Dane Korica i drugi.  
 
 
Ostvaren je tako san Botošana dug gotovo tri decenije, jer je ovaj školski i sportski objekat počeo da se gradi još daleke 1988. godine. Nekoliko puta prekidana, potom nastavljana izgradnja, konačno je privedena kraju, na radost, pre svega, učenika Osnovne škole „1. oktobar“ u tom selu, a potom i svih sportista, ljubitelja sporta i meštana, ne samo Botoša, jer će ovaj novi sportski hram koristiti i stanovnici nekoliko okolnih sela. 
 
 
Ono što nije uspevalo njegovim prethodnicima, uspeo je da, sa svojim saradnicima, završi gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji nije krio zadovoljstvo zbog toga. Obraćajući se mnogobrojnim gostima i učesnicima u programu svečanog otvaranja Sportskog doma, on je podsetio da će u roku od samo godinu dana biti otvorene tri nove sportske sale – prošlog 17. novembra u Aradcu, danas u Botošu i narednog četvrtka u Mihajlovu. 
 
- Ponosan sam danas, pre svega na svoje saradnike, na svoju administraciju, ovo je drugi objekat koji smo otvorili za kratko vreme i koji će služiti učenicima škole, mladim sportistima, našim meštanima koji ne žive u centru Zrenjanina, već na periferiji naše opštine. Nije ovo izgrađeno samo za Botošane, već i za Tomaševčane, Orlovaćane, naše sugrađane iz Banatskog Despotovca i sve ostale kojima je potreban jedan ovako lep sportski objekat i koji služi na čast svima nama – rekao je Janjić i nagovestio nove investicije u oblasti sportske infrastrukture.
- Vrlo brzo ćemo otvoriti i salu u Mihajlovu, završavamo i u Ečki, rekonstruišemo naš „Medison“, naredne godine očekuje nas izgradnja savremene atletske staze na Gradskom stadionu u Karađorđevom parku, očekuju nas i drugi veliki sportski projekti u predstojećem periodu – istakao je gradonačelnik. 
 
 
Putem video-izjave, iz Moskve se obratio i sam Aleksandar Aleksandrovič Kareljin, zahvalivši srpskim prijateljima što su mu ukazali tako visoku čast i nazvali sportski objekat u Botošu njegovim imenom, i poručio da je otvaranje sale perspektiva za bavljenje sportom, za vaspitanje mladih i uspostavljanje pravih vrednosti i vođenje zdravog načina života. Rekao je i da srpsko rvanje ima dugu i slavnu tradiciju, velike šampione i trenere. 
- Želim vam, dragi stanovnici Botoša, da se aktivno bavite sportom i da koristite nove mogućnosti, trenerima i sportistima želim da postižu uspehe i iskreno vam se zahvaljujem na ukazanoj časti – poručio je devetostruki svetski i trostruki olimpijski šampion u rvanju i nosilac srpskog Ordena Svetog Save.
 
 
Ataše ambasade Ruske Federacije Kiril Kirša pozdravio je prisutne na tečnom srpskom jeziku i istakao da je današnji dan značajan za selo i može se nazvati i praznikom za sve Botošane.
- To što je ovaj Sportski dom nazvan po velikom ruskom rvaču i njemu u čast, svedoči o našim prijateljskim vezama koje i sada razvijamo. To su ne samo kulturne i ekonomske, već i sportske veze, koje svakako mnogo znače za budućnost naše dece, za budućnost naših naroda – poručio je predstavnik ambasade Rusije u Srbiji.
 
 
Osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Riju Davor Štefanek prisetio se rvačkih nastupa u Botošu u neadekvatnoj, bioskopskoj sali. I iz takvog prostora poteklo je dosta talentovanih rvača, a  sada nove generacije sportista dobijaju izuzetne uslove za nastupe i napredovanje. Štefanek je pozdravio napore koje država Srbija čini na polju sporta i primetio da se u poslednje vreme značajno ulaže u sport i u nove sportske objekte. 
- Drago mi je što je i Botoš dobio jednu ovakvu salu, posebno je to dobro za rvače iz ovog sela, verujem da će, sa ovakvim uslovima, oni ponovo biti članovi Prve lige Srbije i parirati našim najboljim klubovima. Mislim da je to dobro ne samo za rvanje, već i za celokupan sport u Srbiji, i da će neki od ovih mališana koje smo danas videli u novoj sali sigurno postati sportski asovi i osvajači medalja na nekim velikim takmičenjima – istakao je Štefanek.  
 
 
Predsednik Saveta MZ „Botoš“ Branislav Lazić rekao je da su meštani na ovaj dan, i na otvaranje sportskog zdanja, čekali gotovo 30 godina. Izneo je podatak da se ove godine u Botošu rodilo 26 dece, da treba da se rodi još četvoro, te da su se, nekako, „poklopile“ te dve cifre.
- Ovo puno znači za naše sportsko selo, imamo fudbalski i rvački klub, preko 150 dece u školi i to je naša budućnost. Dobili smo objekat površine preko 1000 kvadratnih metara, savremeno opremljen, sa 6 svlačionica, tribinom za oko 400 gledalaca, terenom za odigravanje rukometnih, košarkaških, odbojkaških utakmica, malog fudbala, za borilačke sportove. Naši rvači su nekada bili u  saveznom rangu, sada, sa ovakvim uslovima, želimo da se vratimo među najbolje rvačke klubove u Srbiji – kazao je Lazić. 
 
 
Direktorka OŠ „1. oktobar“ Staša Velisavljev kaže da će novu sportsku salu od sutra redovno koristiti 153 učenika te škole, koji su nastavu fizičkog vaspitanja do sada obavljali u neadekvatnim uslovima. Deca su već danas ispunila Sportski dom, kojim su se zakotrljale prve lopte, poleteli prvi obruči, ubačeni prvi koševi, isprobane nove strunjače...
- Pored nastave fizičkog vaspitanja u ovom prostoru realizovaće se i raznovrsne vannastavne aktivnosti, sportske aktivnosti, kao i kulturno-umetnički i drugi programi – kaže direktorka Velisavljev. 
 
 
Domaćini su za današnju svečanost pripremili i bogat kulturno-umetnički program, a pre ceremonije svečanog otvaranja Sportskog doma, povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja mesta u Prvom svetskom ratu položeni su i venci na spomen-obeležja u centru Botoša. U programu u Sportskom domu nastupio je hor crkve Svetog Arhangela Mihaila – Ruske crkve iz Zrenjanina, dečija folklorna grupa iz Botoša i glumac Milenko Pavlov – Menato. Dodeljene su i plakete i zahvalnice ličnostima i institucijama zaslužnim za uspešan završetak gradnje Sportskog doma „Aleksandar Aleksandrovič Kareljin“ u Botošu.