Povodom Svetskog dana deteta, predškolci crtali svoje želje

Svetski dan deteta, 20. novembar, koji se ove godine obeležava pod sloganom "Svako dete ima pravo da...", obeležen je danas na glavnom gradskom trgu. 

 

 

 

Praznik su proslavila deca iz vrtića Predškosle ustanove Zrenjanin, koja su crtežima iskazala svoje želje, a u tome su im se priključili i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, njegov pomoćnik Duško Radišić, zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljuba Travica i načelnica Odeljena za društvene delatnosti Olivera Lisica. 

  

 

 

 

Vladimir Petrović, direktor Predškolske ustanove, rekao je da i zrenjaninski mališani obeležavaju “Svetski dan deteta” kao što to čine deca svuda u svetu. On je izrazio očekivanje da će se dečje želje ispuniti i naveo da Predškolska ustanova, u svojih devetnaest vrtića, vodi računa o deci i im u tome veliku pomoć pruža i lokalna samouprava. 

 

 

 

 

Svetski dan deteta ili Međunarodni dan deteta je godišnji međunarodni događaj, ustanovljen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine sa ciljem da se u svim državama slavi istog dana.

Svetski dan deteta obeležava se kako bi se skrenula pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju. 

 

 

 

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ukazuju da su i u Srbiji poslednjih godina sprovedene značajne sistemske reforme za bolji život najmlađih iako i dalje postoje veliki izazovi, ali pravo dece da budu bezbedna i da sva dobiju istu priliku stalni je zadatak za svakog člana društva.