Svečano se obeležava Praznik grada Zrenjanina

Danas se obeležava 98. godišnjica od oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, dana kada su 1918. godine u Veliki Bečkerek ušli pripadnici Prve armije srpske vojske vojvode Petra Bojovića, Gvozdenog puka "Knjaz Mihajlo" i Pešadijske brigade pukovnika Dragutina Ristića – "Brigadira". Istorijske promene koje su se odvijale prethodnih i narednih dana od tog datuma, uslovile su smenu vlasti i smenu država na ovim prostorima, a srpski narod dočekao je gotovo tri veka željenu slobodu.
 
 
U prepodnevnim časovima položeni su venci na spomen-obeležja posvećena ličnostima i događajima iz Prvog svetskog rata, a obeležen je i Dan Komande za razvoj Banatske brigade, u kasarni zrenjaninskog garnizona.
 
Vence na spomen-kosturnicu srpskim i ruskim ratnicima na Gradnuličkom groblju, spomen-ploču posvećenu Brigadiru Ristiću, spomen-bistu Vojvode Petra Bojovića, spomen-ploču u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice posvećenu srpskim dobrovoljcima i na spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću položlili su predstavnici Grada Zrenjanina, Komande garnizona Zrenjanin, Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Društva rusko-srpskog prijateljstva, Odbora za obnovu spomenika Kralju Petru i pojedinih političkih stranaka. Na Trgu slobode održan je i pomen palim ratnicima i dobrovoljcima, a činodejstvovali su sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Zrenjaninu.
 
 
 
U ime Grada Zrenjanina venac su na Gradnuličkom groblju položili doskorašnji načelnik Srednjebanatskog okruga Dušan Šijan, zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić. Na spomen-ploču Brigadiru Ristiću venac su položili pomoćnica gradonačelnika Željka Milošević i članovi Gradskog veća Dragomir Radovanac i Dragan Vulešević.
 
Počast vojvodi Petru Bojoviću, polaganjem venca na spomen-bistu, odali su zamenik gradonačelnika Saša Santovac, član Gradskog veća Slaviša Vlačić i načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić.
 
 
 
Predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović i članovi Gradskog veća Sanja Žurž Nedeljkov i Pero Pilipović položili su venac na spomen-ploču u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice, posvećenu srpskim dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu.
 
Centralna svečanost održana je, tradicionalno, na Trgu slobode, ispred spomenika kralju Petru Prvom Oslobodiocu, gde su venac na spomenik kralju Petru položili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović. Hor "Prepodobni Rafailo Banatski" otpevao je himnu Republike Srbije, a glumac NP "Toša Jovanović" Milan Kočalović izgovorio je Apoteozu o Banatu Miloša Crnjanskog. Pomen palim učesnicima Velikog rata služili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Zrenjaninu.
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da se i danas sećamo naših slavnih predaka, koji su na veličanstven način pre 98 godina doneli gradu dugo željenu slobodu.
- Sedamnaesti novembar jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji grada, kada se ispunila viševekovna težnja srpskog naroda s ovih prostora da se oslobodi od Habzburške monarhije. To je uspelo kada je srpska vojska ušla u tadašnji Veliki Bečkerek i smenila vlast, praktično, bez ispaljenog metka. Ponosni smo na te naše slavne pretke, koji su uspeli da to urade na takav način - istakao je Janjić i dodao da se i ove godine Praznik grada obeležava kroz više manifestacija i događaja, a da je jedan od njih i otvaranje nove sportske i školske sale u Mihajlovu.
 
- Na današnji dan prošle godine takvu salu smo otvorili u Aradcu, sada u Mihajlovu, i ja sam ponosan i na svoj tim i na svoje saradnike, što uspevamo da u ovim, mogu da kažem, teškim vremenima, realizujemo takve investicije i tako značajne objekte - kazao je gradonačelnik.