Svečanost povodom završetka 6. ciklusa ''Letnje stručne prakse''

Povodom završetka šestog ciklusa projekta “Letnje stručne prakse” danas je na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” održana svečanost na kojoj su polaznicima uručeni sertifikati i proglašeni najuspešniji učesnici projekta koji realizuje Zrenjaninski poslovni krug - Zrepok, u saradnji s Tehničkim fakultetom i uz podršku Grada Zrenjanina i Nacionalne službe za zapošljavanje - filijale u Zrenjaninu.  
 
 
Pokrenut 2010. godine, taj jedinstveni projekat na najbolji način promoviše dualno obrazovanje i pruža šansu najuspešnijim studentima treće i četvrte godine zrenjaninskog fakulteta da stečena stručna znanja primene u realnim radnim uslovima i na rešavanju konkretnih zadataka i problema prisutnih u svakoj firmi, kao i da za to angažovanje budu nagrađeni. Drugi, ne manje značajan cilj projekta, jeste stvaranje ambijenta od strane članica Zrepoka i Unije poslodavaca Srbije u Zrenjaninu za buduće diplomce da svoju budućnost i radno angažovanje potraže upravo u svom gradu. 
 
 
Pozdravljajući prisutne i čestitajući studentima na uspešnom učešću u projektu, predsednik Zrepoka Steva Kočalka rekao je da je opredeljenje članova tog poslovnog kruga da svoju egzistenciju ostvaruju upravo u Zrenjaninu, kao i želja da se doprinese njegovom razvoju. 
- Ova ideja bila je jedinstvena pre šest godina, kada smo je pokrenuli, a samim tim što još traje i što je sve više zainteresovanih da se uključe u projekat, govori da smo uradili nešto pozitivno i dobro. Danas je to priča koja se širi i u regionu, i nacionalna, i zovu nas iz mnogih gradova da čuju nešto više o našim aktivnostima. Nadam se da će i vama ovo iskustvo biti značajno i želimo vam da pronađete svoja radna mesta ovde, kao što je izbor i nas u Zrepoku bio da radimo i da živimo u ovom gradu i regionu - poručio je studentima predsednik Zrepoka. 
 
 
Prisutan je na svečanosti bio još jedan član Zrepok-a, nekadašnji student TF “Mihajlo Pupin”, Dragoljub Bjeloglav, koji je takođe od samih početaka aktivno uključen u realizaciju projekta “Letnje stručne prakse”. 
- Naš cilj, kao poslodavaca, bio je da shvatimo da u Zrenjaninu imamo dobre studente, dobre kadrove , ali i da oni shvate da ovde postoje dobri poslodavci, da mogu svoju karijeru ostvariti u Zrenjaninu. Na našu sreću, na sreću fakulteta i svih studenata, iz godine u godinu se povećava interesovanje za projekat „Letnje stručne prakse“, kao i kvalitet radova i onoga što studenti pokažu tokom prakse – rekao je Bjeloglav.  
 
U ime Tehničkog fakulteta obratili su se prof. dr Dragana Glušac i dekan prof. dr Dragica Radosav koja je objasnila da su studenti praksu realizovali u 16 zrenjaninskih preduzeća, kompanija i firmi, u kojima su rešavani konkretni problemi i gde je trebalo sintetizovati stečeno znanje sa studijskih programa fakulteta. 
- Osim informatičara, menadžera, bilo je sada predstavnika i studijskog programa tekstilnog inženjerstva i mogu da kažem da smo veoma zadovoljni kvalitetom radova, da studenti shvataju da će moći da rade uz primenu stečenih znanja, a posebno nam je drago kada u preduzećima zateknemo naše bivše studente, sada kao mentore. 
 
 
Ona je napomenula i da je nedavno zrenjaninski fakultet posetila delegacija iz vladine kancelarije koja se bavi razvojem dualnog obrazovanja u našoj zemlji i koja se izuzetno pohvalno izjasnila o onome što je videla u našem gradu.
- Naše laboratorije su im bile najinteresantnije, kako one za eksploataciju nafte i gasa, tako i za zaštitu životne sredine, računarske laboratorije za informacione tehnologije, deo opreme koju imamo za tekstilne tehnologije, kao i ono što očekujemo od međunarodnog projekta. Najbolji primer dualnog obrazovanja jeste kada se kroz naše laboratorije osposobljavaju studenti da, odmah po sticanju diplome, mogu da rade – zaključila je prof. dr Dragica Radosav. 
 
Grad Zrenjanin uključio se u projekat “Letnje stručne prakse” 2013. godine i finansijski ga podržava u iznosu od 600.000 dinara, odnosno 30.000 po studentu. O tome je govorila Željka Milošević, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, koja je naglasila da je strateški interes Grada Zrenjanina da stvori privredni ambijent u kom će diplomirani studenti imati mogućnost za zaposlenje i napredovanje.
- Kako je i gradonačelnik više puta istakao, naš cilj je da u Zrenjaninu u narednom periodu imamo pet hiljada studenata. Da bismo to postigli, moramo aktivno da se bavimo mladim ljudima, njihovim obrazovanjem i davanjem prilike da rade u dobrom poslovnom ambijentu, kako bi stekli neophodno iskustvo, ostali u našem gradu i prenosili znanje na mlađe generacije - kazala je Željka Milošević i podsetila na još neke aktivnosti koje Grad Zrenjanin realizuje u oblasti zapošljavanja mladih. 
 
 
- Učestvujemo i u projektu stručne prakse za srednjoškolce i diplomce, koji smo nazvali “Prva šansa” i koji nudi mogućnost prvog zaposlenja u našim firmama. Želimo da aktivno učestvujemo na stvaranju ambijenta, davanju podrške, unapređenju školovanja naše dece i pružanju mogućnosti da ostanu u našem gradu - istakla je Miloševićeva. 
 
Diplome o završenoj Letnjoj stručnoj praksi dobilo je 20 studenata, a za “najuspešnijeg među uspešnima” je proglašen Nebojša Tatomirov. On je zaslužio godišnju stipendiju Zrepoka u iznosu od 120.000 dinara, a o svom radu koji mu je doneo priznanje kaže: 
- Letnju stručnu praksu sam obavljao u kompaniji “Progresiv medija”, gde je moj projektni zadatak bio da on-lajn promovišem usluge kompanije. Mentor mi je bio Milan Milićev, koji mi je mnogo pomogao i zahvaljujući njemu tokom prakse sam mnogo toga naučio - navodi Tatomirov. 
 
 
Praksa je više nego uspešno završena i za studenta Ivana Babića, koji je zahvaljujući realizaciji projektnog zadatka u kompaniji “Gomeks”, dobio u njoj i radno mesto.
- Radio sam na razvoju softvera za konfiguraciju i upravljanje finansijskim izveštajima i ta aplikacija se sada koristi u “Gomeksu”, što je rezultovalo i mojim angažmanom u kompaniji. Zahvaljujem se Gradu Zrenjaninu, Zrepoku, mom fakultetu i kompaniji “Gomeks” na idealnim uslovima u kojima sam obavljao stručnu praksu - poručio je Babić.