Zanimljive ZR brojke: bliži Novi Sad nego dva sela međusobno

Nedavno okupljanje predstavnika dvadesetak banatskih sela u Knićaninu i razgovor o mogućnostima revitalizacije seoskih sredina, još jednom je podstakao na razmišljanja koliko napora je potrebno lokalnim samoupravama da efikasno funkcionišu na svim delovima svoje teritorije. U slučaju Zrenjanina, jezikom brojki, to otprilike izgleda ovako: grad sa najvećom teritorijom u Vojvodini (1.326 km2) i sa 22 naseljena mesta u kojima ukupno živi 46.851 stanovnik, prema rezultatima popisa 2011. godine. To je još jedan zaseban grad, čiji žitelji imaju iste potrebe i zahteve kao oni koji žive na užoj gradskoj teritoriji Zrenjanina.
 
S obzirom na površinu teritorije i razuđenost naselja, dolazi se do činjenice da je, primera radi, manja udaljenost od Zrenjanina do Novog Sada nego između dva sela na teritoriji Zrenjanina. Između dva međusobno najudaljenija sela - Taraša i Čente - rastojanje iznosi punih 60 kilometara, između Taraša i Knićanina 57 kilometara, koliko i od Taraša do Farkaždina. Od Čente do Banatskog Despotovca mora se preći 55, a od Čente do Melenaca 52 kilometra. Sve su to veće udaljenosti nego što iznosi 50 kilometara od Zrenjanina do Novog Sada.
 
 
Tek nešto kraća su rastojanja u pravcu istok-zapad teritorije Zrenjanina, gde od najistočnijeg naselja Banatskog Despotovca do najzapadnijeg, Taraša, ima 48 kilometara. Od sedišta lokalne administracije, Zrenjanina, najudaljenija je Čenta, 35 kilometara.
 
Sa tri strane svoje teritorije Zrenjanin se graniči rekama. Na zapadu gradu pripada leva obala Tise, od atara kod Taraša, sve do ušća u Dunav, nedaleko od Knićanina, u dužini od čak 50 kilometara. Dalje granicu teritorije Zrenjanina čini leva obala Dunava, do ušća rukavca Tamiša kod Čente, u dužini od 8 kilometara, pa je tako Zrenjanin grad kom pripada i ta druga po dužini evropska reka.    Desna obala Tamiša čini južnu i jugoistočnu granicu gradske teritorije, od Orlovata do ušća njegovog rukavca u Dunav, a dužina te rečne granice iznosi oko 35 kilometara.
 
 
Teritorija Zrenjanina na taj način čini jedno od najgušćih rečnih čvorišta u Evropi, jer osim pomenutih vodotokova, tu je naravno i Begej, u dužini toka od 45 kilometara, do samog ušća u Tisu koje se takođe nalazi na teritoriji grada. Raznovrsnost vodenih površina dopunjuju Carska bara, Rusanda, ribnjak Ečka, Okanj bara, Peskara, ritovi Potisja, isprepletana kanalska mreža hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav... Begej, gradska reka, kroz uže područje Zrenjanina protiče u dužini od 11 kilometara, počev od nekadašnjeg Brodogradilišta “Begej”, pa sve do izlaza iz grada naspram poslednje ulice u Mužlji.