Dan vojnih veterana: počast veteranima svih oslobodilačkih ratova

Nakon što je prošle godine ustanovljen, a potom i prvi put obeležen Dan vojnih veterana, 4. decembra će i ove godine širom Republike Srbije biti odata počast i priznanje poginulim u svim oslobodilačkim ratovima. Taj dan, odlukom predsednika Republike Srbije, izabran je u znak sećanja na isti datum 1912. godine, kada je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu, a oko 400 hiljada boraca Vojske Kraljevine Srbije postali su "stari ratnici", odnosno veterani.
 
Danas su se tim povodom okupili u Zrenjaninu predstavnici lokalne samouprave, Vojske Srbije, udruženja vojnih veterana, ratnih vojnih invalida i vojnih penzionera, Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, rezervnih vojnih starešina, članovi porodica poginulih boraca.
 
 
 
Obraćajući se na svečanosti ispred spomen-obeležja poginulima u ratnim sukobima na teritoriji Jugoslavije od 1991-1999. godine, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić poručio je da se danas sećamo svih naših poginulih sugrađana, u svim ratovima, ali i da moramo činiti sve što je u našoj moći da se ratne strahote više nikada i nikome ne ponove. Podsetio je i da je Zrenjanin u ratovima od 1991. do 1999. godine dao 52 svoja sugrađana, koji u odbrani otadžbine nisu žalili za onim što je najvrednije – svojim životima.
- Kao pripadnici vojske, policije ili kao dobrovoljci, oni su se hrabro suprotstavili nekad i znatno jačim neprijateljima, kakvi su bili agresori na našu zemlju, 1999. godine. Njihovo herojstvo duboko je urezano u ovaj spomenik i u naša sećanja i obaveza je svih nas da tu uspomenu negujemo i nikada ih ne zaboravimo - kazao je Janjić.
 
 
Dan veterana prilika je, kako je istakao, za odavanje počasti poginulima, ali i za mogućnost da se okupe aktivni veterani, porazgovaraju međusobno i sa predstavnicima vlasti, o svojim problemima i mogućnostima da se rešavaju.
 
S obzirom da je organizator današnjeg događaja bila Komanda garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, gradonačelnik je još jednom naglasio odličnu međusobnu saradnju.
- Vojnici su i danas ovde, zajedno s veteranima, i na najbolji način nastavljaju da neguju slavne slobodarske tradicije našeg naroda. Građani Zrenjanina uvek su stajali uz svoju vojsku, i u dobrim i u onim drugim vremenima. Pripadnici Vojske Srbije u našoj sredini su inicirali i brojne mirnodopske akcije i Grad Zrenjanin uvek će ih u tome podržavati. 
 

Janjić je, u ime Grada Zrenjanina i u svoje lično ime, aktivnim veteranima čestitao njihov dan, a svim poginulima odao dužnu počast. Zajedno sa zamenikom gradonačelnika Sašom Santovcem i pomoćnicom gradonačelnika Željkom Milošević položio je venac na spomen-obeležje poginulim u ratnim sukobima na teritoriji Jugoslavije od 1991-1999. godine.  
 
O ustanovljenju i značaju Dana veterana govorio je načelnik štaba Komande za razvoj Banatske brigade Nikola Fatić, a vence na spomen-obeležje položili su, osim predstavnika Grada Zrenjanina, i preedstavnici Komande garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Srednjobanatskog upravnog okruga, Udruženja vojnih penzionera Zrenjanin, SUBNOR-a Zrenjanin, Udruženja “Srpski ratni veterani” Zrenjanin, Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca i Organizacija rezervnih vojnih starešina grada Zrenjanina.
 
 
 
Upriličen je i kraći umetnički program u kom su nastupili muški i ženski hor Svetog Arhangela Mihaila, kao i recitatorke Jovana Nikolić i Maša Dosković. Himnu Republike Srbije otpevala je članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Milica Dosković.