Doprinos ''zrenjaninskog modela'' novom Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici

U Gradskoj kući u Zrenjaninu juče je održan sastanak Radne grupe za multisektorsku saradnju - prevenciju nasilja nad ženama i u porodici i zaštitu žrtava nasilja u porodici i žena u partnerskim odnosima. Povod je akcija “16 dana aktivizma” u sprečavanju nasilja nad ženama, a u vezi sa tim predstavljanje novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i izmene Krivičnog zakonika, koji je Narodna skupština Republike Srbije usvojila 25. novembra ove godine.
 
O značaju tzv. “zrenjaninskog modela” multisektorske saradnje govorili su zamenica predsednika Skupštine grada i članica Radne grupe za sprečavanje i prevenciju nasilja Grada Zrenjanina Ljuba Travica, javni tužilac u Osnovnom javnog tužilaštvu Mladen Vujin i sudija Osnovnog suda u Zrenjaninu Suzana Radaković. Na sastanku je takođe i prezentovan rad Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja u prethodnom periodu.
 
 
Ljuba Travica je rekla da je sastanak Radne grupe sazvan s ciljem da se predstavi novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i upoznavanje sa njegovim odredbama koje su, možda, nejasne.
- Ovo je trenutak i da podnesemo izveštaj o radu u protekloj godini, na osnovu kog će se steći bolji uvid u aktivnosti koje je realizovala Radna grupa za prevenciju nasilja u porodici i šta može da radi u narednom periodu - prokomentarisala je Travica.  
 
Primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici počinje 1. juna 2017. godine, a njegovoj pripremi i donošenju značajno su doprinele aktivnosti primenjene u „zrenjaninskom modelu“ multisektorske saradnje između Policijske uprave, tužilaštva, Osnovnog i Prekršajnog suda, Centra za socijalni rad i Radne grupe za sprečavanje i prevenciju nasilja Grada Zrenjanina.
 
 
Javni tužilac Mladen Vujin rekao je da je su upravo nadležne institucije iz našeg grada zaslužne za izradu tog Zakona, te da su rešenja koja se u Zrenjaninu već primenjuju sada postala zakonska obaveza za sve lokalne samouprave u Srbiji. On je podsetio da se multisektorska saradnja u Zrenjaninu realizuje od 2007. godine, i da je uveren da će, početkom primene novog zakona, naš grad i dalje prednjačiti u našoj zemlji u oblasti prevencije i sprečavanja nasilja u porodici. Naročito je istakao ulogu specijalizovanih policijskih službenika, koji će proći odgovarajuću obuku i imati posebne ingerencije da procenjuju rizik od pojave nasilja u porodici, i u skladu s tim, sprovode odgovarajuće, jasno definisane mere.
 
Sudija Osnovnog suda u Zrenjaninu Suzana Radaković ocenila je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici kao moderan zakon, kojim je konačno regulisan i položaj žrtve nasilja i otklonjeni dosadašnji propusti u postupku procesuiranja nasilnika.
 
 
Članovima Radne grupe za sprečavanje i prevenciju nasilja Grada Zrenjanina juče je prezentovan i izveštaj o aktivnostima u proteklom periodu. U njemu se, između ostalog, navodi da je od posebne važnosti je činjenica o stalnoj saradnji, evidenciji i razmeni podataka Policijske uprave, Javnog tužilaštva, Osnovnog suda, Centra za socijalni rad, zrenjaninske bolnice, Domova zdravlja, medija, osnovnih i srednjih škola, civilnog sektora i svih drugih institucija koje uzimaju učešće u što efikasnijem postupanju nadležnih organa.
 
“Cilj Radne grupe je da postavimo granicu i zaustavimo nasilje u svakom mogućoj pojavnoj formi, a novi Zakon upravo traži da se odrede granice kada su u pitanju životi žena i direktno - potomstva koje je ugroženo epidemijom nasilja. Ako je zrenjaninski model pomerio tu granicu i pomogao da se Zakon donese u ovakvoj formi, onda smo i uspeli da učinimo još jedan korak prema napretku u prevenciji, smanjenju stepena agresije kao i povećanju stepena zaštite žrtava nasilja”, zaključuje se u izveštaju koji je sastavila koordinatorka Radne grupe Ljiljana Lazarević.