Edukacija o bezbednoj upotrebi interneta

U sali Crvenog krsta u Zrenjaninu održana je Edukacija o bezbednoj upotrebi interneta koju su organizovali Fondacija Tijana Jurić iz Subotice i Centar za sigurniji internet iz Hrvatske, a tom događaju prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

Reč je o edukaciji koja prosvetnim radnicima, pedagozima, psiholozima i stručnim licima angažovanim u oblasti socijalne zaštite dece, može pomoći u sticanju novih znanja o digitalnom nasilju i mehanizmima zaštite na internetu.

 

 

Saša Santovac je tom prilikom rekao da je potrebno u većoj meri uključiti se u sticanje novih znanja o zaštiti dece na internetu i društvenim mrežama.

- Danas živimo u drugačijem vremenu u odnosu na period pre deset, dvadeset, trideset godina, vremenu u kojem su mnoge stvari dostupnije, posebno kroz društvene mreže. Moram da istaknem da ni mi iz Gradske uprave nismo najbolje upoznati sa svim opasnostima koje prete upravo putem društvenih mreža i zato ovakve edukacije imaju više nego opravdani smisao, da se i mi, i direktori škola i svi koji rade sa decom, upoznaju sa aktuelnim problemima i opasnostima kako bismo mogli i da se borimo protiv njih. Svi smo svedoci činjenice da danas na društvenim mrežama možete da napišete svašta i da za to ne odgovarate, bez obzira da li je to što ste napisali istinito ili ne, međutim mnogo opasnije situacije jesu pokušaji uvlačenja dece u određene grupe i organizacije što može da rezultira i veoma tragičnim posledicama - rekao je on napominjući da će grad u budućnosti još više ulagati u bezbednost dece.

– Želimo da naš grad bude bezbedan. Ne želimo da se o njemu piše u crnim ronikama, poručio je on.

 

 

Osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić, rekao je da ima želju da sa Gradom Zrenjaninom uspostavi kontinuiranu saradnju u borbi protiv nasilja nad decom i poboljšanjem njihove bezbednosti na internetu, u školama i na otvorenom prostoru.

Tomislav Ramljak godinama obučava decu kako da se klone opasnosti, pre svega onlajn predatora, pedofila, trgovaca ljudima, ali i odrasle kako da prate ponašanje dece na internetu, promene dečijeg raspoloženja, i kako da odreaguju ukoliko dete postane žrtva vršnjačkog ili nasilja od strane nepoznatog lica.

 

 

– Ovde ćemo sada videti način na koji se deca ponašaju, šta rade na internetu, koje mreže koriste, kako predatori vrbuju decu, gde završavaju materijali seksualnog zulostavljanja dece, a najčešće završe u rukama ljudi koji zarađuju veliki novac na tome. Bavljenje društvenim mrežama i opasnostima koje one donose, to je tematika koja nas počinje sve više interesovati zbog sve većeg broja slučaja. Ono što je zanimljivo što roditelji ne razgovaraju dovoljno sad decom i na temelju toga dolazi do sve većeg broja žrtava. U Hrvatskoj je slična situacija kao i u Srbiji, uopstalom u celoj Evropi, i mislim da je krajnji rok da se počnemo ozbiljno baviti tom tematikom, prvo kroz edukovanje dece, stručnjaka, zatim nastavnika i roditelja - rekao je Ramljak medijima u Zrenjaninu.

Pre edukacije u sali Crvenog krsta, drugi edukator Centra za sigurniji internet, Boris Radanović, održao je interaktivnu edukaciju sa učenicima šestih razreda zrenjaninske Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“.