Gradonačelnik razgovarao sa studentima iz Novog Sada

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić juče je bio domaćin studentima Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe iz Novog Sada, a poseta je realizovana u okviru realizacije protokola o saradnji, potpisanog između tog fakulteta i Grada Zrenjanina. Sa studentima je bio i docent dr Borislav Bojić, a pre sastanka u Gradskoj kući upriličena je i poseta Policijskoj upravi u Zrenjaninu.
 
 
Studenti su posetu Zrenjaninu realizovali kao dopunu teorijskoj nastavi, a tokom razgovora s gradonačelnikom u Baroknoj sali Gradske kuće bilo je reči o aktuelnoj privrednoj situaciji u našem gradu, investicijama, mogućnosti zapošljavanja, položaju Zrenjanina u odnosu na druge sredine u zemlji. Buduće pravnike je zanimalo i od kada se organizuju “Dani piva”, kako teku aktivnosti na obezbeđenju zdrave pijaće vode, ali i kako izgleda jedan radni dan gradonačelnika. Tokom boravka u Gradskoj kući mogli su da čuju i nešto o istoriji grada i zanimljivostima o zgradi, u svetlu obeležavanja dva veka od početka njene izgradnje.
 
 
Gradonačelnik je još jednom izrazio želju da Zrenjanin bude značajniji obrazovni centar, sa bar pet hiljada studenata, te da se, ka ostvarenju tog cilja, pokreću različite aktivnosti.
- Nama su izuzetno značajni i naš Tehnički fakultet i Visoka tehnička škola, ali ne pravimo razliku između državnih i privatnih obrazovnih ustanova i diplomaca koji iz njih izlaze. Razgovarali smo danas sa studentima o tome kako funkcioniše naša Gradska uprava, imali smo čime i da se pohvalimo, kao primer dobre prakse u Srbiji i sve ovo je u funkciji sprovođenja naše strategije da što više studenata stiče visoko obrazovanje baš u Zrenjaninu, a kasnije i da se profesionalno afirmiše u ovoj sredini - rekao je gradonačelnik i dodao da i ova poseta predstavlja jedan od koraka u tom pravcu.
- Uspeli smo u Poljoprivrednoj školi da otvorimo odeljenje visoke strukovne škole, u razgovorima smo i s Medicinskom školom da i tu naši srednjoškolci dobiju mogućnost za sticanje visokog obrazovanja, a dobrodošli su i drugi fakulteti koji nemaju sedište u Zrenjaninu - poručio je Janjić.
 
 
Docent dr Borislav Bojić nakon posete je rekao da Pravni fakultet za privredu i pravosuđe nastavlja s praksom organizovanja poseta uspešnim gradovima. Zrenjanin je, kako kaže, na osnovu njihovih analiza i proračuna jedan od najuspešnijih gradova u Srbiji, kada su u pitanju privredni razvoj i bezbednost.
- Poseta Gradskoj upravi i Policijskoj upravi u Zrenjaninu potvrdila je našu dobru saradnju s ovim institucijama. Studenti su upoznati s radom policije, a takođe i s nekim segmentima privrednog i ekonomskog života grada, naročito s aktivnostima na dovođenju domaćih i stranih investitora proteklih godina. Čuli smo od gradonačelnika i o planovima za vodosnabdevanje grada. Zadovoljni smo posetom i gostoprimstvom koje nam je ukazano i nadamo se nastavku saradnje - istakao je doc. dr Bojić.
 
 
Univerzitet Privredna akademija - Pravni fakultet za privredu i pravosuđe, kao i Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu osnovani su 2000. godine i na njima je, što diplomiranih, što na studijama, oko pet hiljada studenata. Ostvaruju saradnju s više fakulteta u inostranstvu i potenciraju međunarodnu razmenu, kao i unapređenje teorijske nastave, dodatnu edukaciju, i praćenje studenata ne samo tokom studija, već i njihovog kasnijeg profesionalnog angažovanja.