Gradonačelnik u poseti kompaniji ''Vineks etil'' u Lukićevu

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, njegov zamenik Saša Santovac i pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćapin posetili su danas kompaniju “Vineks etil” u Lukićevu. Kao deo te kompanije, pre tri godine počela je s radom najsavremenija farma muznih krava ne samo na teritoriji Grada Zrenjanina već i čitavog Srednjeg Banata. Zahvaljujući toj farmi, oblast stočarske proizvodnje u regionu podignuta je na znatno viši nivo.
 
 
Kompanija "Vineks etil" osnovna je 1999. godine sa sedištem u Užicu, kao preduzeće koje je obavljalo isključivo usluge proizvodnje i distribucije vina i drugih jakih alkoholnih pića. Godine 2007. godine otvoren je pogon za proizvodnju etil alkohola u Bajinoj Bašti. Ideja za stvaranjem svojevrsne simbioze između proizvodnje etil alkohola i stočarstva dovela je do toga da je 2012. godine u Lukićevo premešten ceo pogon za proizvodnju etil alkohola, i tu je otvorena i pomenuta farma holštajn krava.
 
Janjić je ovom prilikom istakao značaj poslovanja jedne ovakve kompanije na teritoriji Grada Zrenjanina.
”Upravo na ovom mestu vidimo čvrstu strategiju razvoja, gde je pored farme krava, intenzivna i proizvodnja etil alkohola, a kompletan proces proizvodnje ispoštovao je u potpunosti zahtevne evropske standarde sa kompletnom pratećom infrastrukturom.” 
 

U realizaciji poslovne ideje na ovom imanju ide se korak dalje, a planovi za budući razvoj temelje se na izgradnji bioenergane. Značajno je napomenuti da će to biti drugo postrojenje na teritoriji Grada Zrenjanina i da će naš grad doprineti da Srbija, kao zemlja članica energetske zajednice zemalja Jugoistočne Evrope, ispoštuje obavezujući faktor da do 2020. godine obezbedi udeo od 22 procenta proizvedene električne energije upravo od obnovljivih izvora energije. Pored takvog objekta, nedavno otvorenog u Botošu, i na ovoj farmi će se u budućnosti biomasa pretvarati u bioenergiju, a Grad Zrenjanin će, u skladu sa svojim mogućnostima, pomoći u realizaciji ovog zahtevnog projekta, naglasio je gradonačelnik.
 
 
Direktor ogranka za stočarstvo, Slobodan Serdar je rekao da farma sada broji 350 grla, očekuje i realizaciju projekta izgradnje trening centra gde će se raditi embrio transferi, a kompletni potencijali biće iskorišćeni izgradnjom biogasnog postrojenja, kapaciteta 2 megavata električne energije. Vrednost te investicije je oko 5, 8 miliona evra.
 
"Vineks etil" zapošljava trenutno 30 radnika, a završetkom radova na izgradnji bioenergane očekuje se da broj zaposlenih bude uvećan za još toliki broj.