Janjić posetio i Gerontološki centar - primerena briga o najstarijim sugrađanima

Tokom današnje posete Gerontološkom centru, gradonačelnik Čedomir Janjić i saradnici   upoznali su se, pre svega, s uslovima u kojima žive i provode dane korisnici koji su u takvom zdravstvenom i fizičkom stanju da mogu da se bave i različtim kreativnim aktivnostima u okviru dnevnog centra, izradom rukotvorina, suvenira, umetničkim radom. U dnevnom boravku Centra postoje i odlične mogućnosti i adekvatan prostor za međusobno druženje, gledanje televizije, igranje šaha, čitanje štampe.
 
 
Vršilac dužnosti direktora Gerontološkog centra Zrenjanin Tanja Živanov navodi da ta ustanova ima kapacitete za 300 korisnika, da je njihov broj promenljiv, ali da je slobodnih mesta, uglavnom, vrlo malo. U skladu s tim, primaju se i novi zahtevi za prijem korisnika, objašnjava ona.
- Cena smeštaja u proseku se kreće oko 36.500 dinara, u zavisnosti od kategorije korisnika - da li su nezavisni, poluzavisni ili zavisni od tuđe nege i pomoći. U toku su aktivnosti na licenciranju ustanove, u okviru kojih su od resornog pokrajinskog sekretarijata obezbeđena novčana sredstva u iznosu od 1.485,000 dinara za izgradnju spoljne i rekonstrukciju unutrašnje hidrantne mreže. Očekivanja su da se to ostvari već u prvom kvartalu naredne godine - rekla je direktorka Živanov i zahvalila čelnicima Grada Zrenjanina na poseti i interesovanju za funkcionisanje Gerontološkog centra.
 
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić rekao je da je današnji dan iskorišćen za posetu najmlađim i najstarijim našim sugrađanima, a nije krio zadovoljstvo onim što je video u Gerontološkom centru.
- Videli ste da je ove godine država počela da rešava problem nelegalnih gerontoloških centara, a mi smo došli da vidimo kakvi su uslovi u ovom našem, velikom zrenjaninskom centru. Oduševljen sam onim što sam video, čuli smo od direktorke i da ima mnogo planova, i za 2017-tu i za naredne godine i verujem sam da će uslovi u Gerontološkom centru biti još bolji. Naravno, podršku grada i dalje će imati i siguran sam da ćemo, kroz nove projekte, naći i nove mogućnosti za saradnju - kazao je gradonačelnik.    
 
 
Osim smeštaja u centralnom objektu, Gerontološki centar ima još dve radne jedinice u Pašićevoj ulici u Zrenjaninu. To su Gerontološki klub (Klub penzionera) koji broji 300 članova i Centar za pomoć u kući, a u centru navode da će u narednom periodu akcenat biti na tome da služba “Pomoć u kući” bude fleksibilnija i primerenija potrebama građana.
- Sledeća godina je godina socijalne zaštite i godina međugeneracijske saradnje. Ideja nam je da otvorimo vrata ustanove i da se približimo građanima kroz razne radionice, projekte i “Dane otvorenih vrata”. Saradnja sa lokalnom samoupravom se temelji na dobrom odnosu. Nadam se da će ona biti još intenzivnija i da će se maksimalno razvijati u korist građana, jer tu smo zbog njih - zaključila je Tanja Živanov nakon današnje posete gradonačelnika i njegovih saradnika  Gerontološkom centru.