Kompaniji "Remondis Medison" dozvola za skladištenje medicinskog i farmaceutskog otpada

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić uručio je danas, u Industrijskoj zoni “Jugoistok”, dozvolu za skladištenje opasnog i neopasnog medicinskog i farmaceutskog otpada direktoru kompanije “Remondis Medison” Bojanu Sudarevu, a svečanom uručenju prisustvovali su i gradonačelnik Zrenjanina Čedmir Janjić, njegov zamenik Saša Santovac i pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćapin.

 

 

Sekretar Galić je rekao da se na taj način način vrši usklađivanje sa zakonom, a zatim i sa propisima EU, te da se tretman koji se u pogonima te kompanije radi, radi na najvišem nivuo u skladu sa propisima EU.  

- U susret otvaranju poglavlja 27 Republika Srbija je dužna da uloži u upravljanje otpadom i otpadnim vodama 10,6 milijadri evra, a ako znamo koliki nam je budžet i kolikim novcem raspolažemo, ovakva investicija od strane nemačke kompanije je sigurno dobrodošla u Srbiji - rekao je Galić.

 

 

Gradonačelnik Čedomir Janjić je izrazio zadovoljstvo što investitori koji već posluju u našem gradu nameravaju da prošire pogone i nastave sa ulaganjima.

- U Zrenjaninu prethodnih godina i decenija bilo je mnogo loših privatizacija, a za razliku od njih “Remondis Medison” je zaista pozitivan primer transformacije preduzeća jer je Grad Zrenjanin dobio novog investitora u Industrijskoj zoni “Jugoistok”, i to renomirane kompanije u oblasti zaštite životne sredine i tretmana otpada - kazao je Janjić.

On je najavio da će Grad i dalje pružati podršku investitorima u našem gradu, a da postoji i namera o dodatnom opremanju te industrjske zone.

- Radimo na projektu rasvete, a i na ulazima i izlazima iz zone koji su sada problematični. Planiramo naredne godine izgradnju dve nove kružne raskrsnice, što znači i dva nova ulaza u ovu zonu - rekao je gradonačelnik Janjić.

 

 

Obraćajući se novinarima, Bojan Sudarev je rekao da je primarni deo poslovanja kompanije tretman infektivnog medicinskog otpada i da je u planu i proširenje kapaciteta za tretman infektivnog otpada.

- Dobijanje dozvole za magacin za skladištenje farmaceutskog i infektivnog medicinskog otpada jeste put ka proširenju kapaciteta. Što se tiče budućih investicija, menadžment kompanije je odlučio da se proširuju kapaciteti i za ostale vrste otpada, to su uređaji za termički tretman, a u dugoročnom planu je i korišćenje otpada za proizvodnju enegrije -  objasnio je Sudarev.

 

 

On je rekao da ta kompanija u Zrenjaninu na godišnjem niovu preradi 350 od ukupno 6.000 tona infektivnog otpada koeje se generiše na srpskom tržištu, a otpad koji je izuzetno opasan za građanstvo i ljude koji rade u bolnicama i okolinu zbrinjava se na pravi i adekvatan način. 

- Otpad nakon tretmana u postrojenjima postaje potpuno bezopasan, dehidriran, izmenjenog oblika, 80 odsto manjeg volumena od ulaznog, odlaže se na deponijama pod posebnim uslovima i u svakom slučaju je potpuno bezopasan - rekao je Sudarev.  

 

 

Kompanija je osnovana je 2009. godine u Zrenjaninu, a 2015. godine većinski paket vlasništva preuzela je nemačka kompanija “Remondis” - najveća nemačka kompanija koja se bavi zaštitom životne sredine, a grupacija “Remondis” je peta po veličini u svetu sa godišnjim obrtom od preko 13 milijardi evra. 

Kompanija je profilisana za pružanje kompletnih usluga u upravljanju otpadom iz humane i veterinarske medicine. Osnovna delatnost kompanije je odgovorno postupanje sa opasnim medicinskim otpadom kroz sakupljanje, transport i tretman medicinskog otpada, kao i bezbedno odlaganje tretiranog neopasnog otpada.