Novogodišnja svečanost u Gradskoj kući - dodeljena Nagrada grada Zrenjanina za 2016. godinu

U Baroknoj sali Gradske kuće danas je održana tradicionalna novogodišnja svečanost na kojoj je dodeljeno najznačajnije godišnje priznanje, za postignute rezultate u različitim oblastima od interesa za Grad Zrenjanin - Nagrada grada Zrenjanina. Brojnim predstavnicima javnog života grada i gostima svečanosti domaćini su bili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, koji su i uručili Nagradu grada ovogodišnjim laureatima.
 
 
Novogodišnju čestitku svim gostima i građanima Zrenjanina uputio je gradonačelnik Janjić. On je ocenio proteklu godinu uspešnom za Grad Zrenjanin, istakavši da je najviše postignuto u izgradnji infrastrukture, kako u gradu, tako i u naseljenim mestima, ali i da je organizovano više zapaženih manifestacija i velikih gradskih događaja. Najavio je i niz značajnih investicija u narednoj godini, posebno onih koje će biti realizovane u saradnji s pokrajinskom i republičkom administracijom - obnova magistralnog puta ka Novom Sadu, izgradnja mosta preko Begeja na trasi obilaznice oko grada, priprema projekta izgradnje puta sa četiri trake do Beograda.
 
 
Posebno zadovoljstvo izrazio je zbog intenziviranih radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje pijaće vode i najavio konačan završetak tog projekta i rešenje višedecenijskog problema u narednoj godini. Svim sugrađanima poželeo je dobro zdravlje, srećnu i uspešnu Novu 2017. godinu.
 
Na samom početku današnjeg programa prigodnu novogodišnju pesmu otpevali su mali pevači Gradskog hora Kulturnog centra Zrenjanina.
 
 
"Nagradu grada Zrenjanina" ove godine je zaslužilo petoro pojedinaca i dva kolektiva:
 
Dobitnici pojedinačne Nagrade grada Zrenjanina za 2016. godinu
 
PROF. DR VASILIJE Đ. KRESTIĆ, doktor istorijskih nauka, akademik
Školovao se u rodnoj Đali, Novom Kneževcu, Zrenjaninu i Beogradu. Na Filozofskom fakultetu brani i doktorat, počinje na njemu da radi kao docent, potom i kao redovni profesor, u oblasti Nacionalne istorije. Uporedo se bavi naučnim istraživanjima i postaje jedan od najznačajnijih istoričara, i van granica naše zemlje. Posebno se fokusira na period 18-20. vek i širi prostor jugoslovenskih zemalja.
Kao izuzetan poznavalac austrijskih arhiva, bio je član ekspertske komisije Srbije za restituciju arhivske građe, odnete iz naše zemlje tokom oba svetska rata. Jedan je od najaktivnijih članova Matice srpske i Srpske književne zadruge.
Autor je 45 knjiga i oko 400 naučnih i stručnih radova. Naročito usredsređen na istoriju Srba u celini, posebno u okviru Ugarske, objasnio je mnoga sporna pitanja i značajno doprineo rasvetljavanju više istorijskih nedoumica i zabluda.
Redovni je član Srpske akademije nauka i umetnosti od 1991. godine.
Uvek s ponosom ističe deo svog života i mladosti koje je proveo u Zrenjaninu. Za naš grad ga vezuju i prve godine službovanja, ali i sportske i muzičke aktivnosti. Rado se odaziva svakom pozivu da dođe u Zrenjanin, kao što je to učinio i danas, ovim svečanim povodom.
Priznanje je dobio za kapitalan naučno-istraživački rad, stvaralaštvo i sveukupnu javnu delatnost u oblasti nacionalne istorije, višedecenijsko zalaganje za duhovno, kulturno i svekoliko jedinstvo srpskog naroda na svim prostorima, i kao dobrotvor i zadužbinar. 
 
 
PROF. DR TIBOR VARADI, doktor pravnih nauka, akademik
Rođen je u Petrovgradu, današnjem Zrenjaninu, a neodvojivi deo njegovog odrastanja bio je život uz poznatu i priznatu advokatsku kancelariju dede Imrea i oca Jožefa. Nakon školovanja u Zrenjaninu upisuje Pravni fakultet u Beogradu, na kom i magistrira. Zvanje doktora pravnih nauka stiče na čuvenom Harvardu, i to u svojoj 31. godini. Profesionalnu karijeru gradi i na novosadskom Pravnom fakultetu, gde postaje redovni profesor.
Predaje i na univerzitetu u Budimpešti, predavanja drži i na američkim pravnim fakultetima, i to čini na čak pet jezika. Objavio je preko 250 naučnih radova, od toga 35 knjiga, prvenstveno iz oblasti međunarodnog privatnog prava, međunarodne arbitraže i manjinskih prava. S velikim uspehom zastupao je našu zemlju u sporovima protiv Bosne i Hercegovine, Hrvatske, te NATO država.
Redovni je član Srpske akademije nauka i umetnosti od 2003. godine.
Neraskidivu vezu sa rodnim gradom i zavičajem krunisao je ove godine darivanjem arhivske građe i legat-sobe Narodnom muzeju, dragocenog svedočanstva o životu i radu jedne od najpoznatijih porodica u istoriji našeg grada.
Priznanje dobija za izuzetan doprinos razvoju pravnih nauka, za uspešno zastupanje naše zemlje u međunarodnim sporovima, i kao darodavac dragocene arhivske građe i legata Gradu Zrenjaninu.
    

DR RADMILA PETRIN, lekar specijalista medicine sporta 
Jedna od najpoznatijih odrednica Zrenjanina je – grad sportova. To podrazumeva ne samo odgovarajuću sportsku infrastrukturu i brojne uspešne klubove i takmičare, već, pre svega, zdravstveno spremne sportiste. Kroz sportsku ambulantu, čiji je jedan od osnivača naša dobitnica Nagrade grada, godišnje se stručno i temeljno pregleda preko četiri ipo hiljade sportista iz 90 klubova. Iz te ambulante, duže od tri decenije, kreću sportisti u borbe za medalje, poene, centimetre, sekunde.
Nakon završene Gimnazije u Zrenjaninu, Medicinskog fakulteta u Beogradu i specijalizacije, postaje lekar specijalista medicine sporta u Domu zdravlja u Zrenjaninu. Bila je i klupski lekar Rvačkog kluba “Proleter” i mlade reprezentacije Srbije, a u dva mandata vršila je funkciju predsednika Lekarske komore Vojvodine - odsek medicine sporta.
Sada odlazi u zasluženu penziju, a njenim putem nastavljaju mlađi sportski lekari, koji su od nje sigurno imali šta da nauče.
Priznanje je zaslužila za dugogodišnji rad u oblasti sportske medicine i doprinos razvoju te specifične medicinske grane u Zrenjaninu, gradu sportova i olimpijskih šampiona.
 
 
LASLO ŠURANJI, član Streljačkog kluba za osobe s invaliditetom „Olimp“ Zrenjanin i reprezentacije Srbije, olimpijski šampion
Ovog dobitnika Nagrade grada put je ove godine vodio od Novog Bečeja, preko Zrenjanina, sve do dalekog Brazila i Rija. Vratio se sa zlatnom i bronzanom medaljom i novim olimpijskim rekordom, a našoj zemlji doneo prvu medalju u streljaštvu sa Paraolimpijskih igara nakon punih dvadeset godina. Njegovim zlatom ponose se i rodni Novi Bečej i Zrenjanin u čijem klubu „Olimp“ se takmiči, ali je i cela Srbija na najbolji način pokazala koliko joj znače olimpijski šampioni.
Zlato iz Rija kruna je njegove karijere tokom koje je više puta osvajao nacionalni, evropski i svetski kup, uz postizanje aktuelnog državnog i evropskog rekorda.
Današnje priznanje zaslužio je za postignute sportske rezultate, dve osvojene medalje na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru i za doprinos razvoju sporta za osobe s invaliditetom.
 
 
MR ŽIVANKO RADOVANČEV, istaknuti privrednik, dugogodišnji direktor preduzeća “Mlekoprodukt”
Školovao se u Zrenjaninu i Novom Sadu, gde je završio Tehnološki fakultet i kao jedan od najboljih studenata nastavio usavršavanje, prvo kao asistent, a potom i sticanjem zvanja magistra.
Želja da stečeno znanje primeni u praksi vraća ga 1974. godine u Zrenjanin, na mesto tehničkog direktora preduzeća “Mlekoprodukt”. U tom uglednom kolektivu ostaje do danas. Prolazeći kroz sve faze transformacije i promene vlasništva, uspeva da u potpunosti očuva i tehnološki unapredi kapacitete preduzeća, zadrži stečeni renome i ugled. Puno poštovanje odaje mu i moćna francuska kompanija “Bongren”, koja postaje većinski vlasnik “Mlekoprodukta”, ali njega zadržava na čelu menadžmenta.
Kao vrstan stručnjak u oblasti mlekarske industrije i poljoprivrede u celini, daje doprinos razvoju te izuzetno značajne oblasti u našoj sredini, kao ministar poljoprivrede, kao narodni poslanik u tri mandata, i na odgovornim dužnostima od lokalnog do saveznog nivoa.
Priznanje je zaslužio za doprinos razvoju poljoprivrede regiona - industrije prerade mleka i ukupan doprinos lokalnom ekonomskom razvoju.
 

Dobitnici kolektivne Nagrade grada Zrenjanina za 2016. godinu
 
GARNIZON  ZRENJANIN - KOMANDA ZA RAZVOJ BANATSKE BRIGADE ZRENJANIN
Od ponovnog dolaska njegovih pripadnika u zrenjaninsku kasarnu uspostavljena je odlična saradnja s lokalnom samoupravom.
Njeni pripadnici aktivno uzimaju učešće u svim gradskim manifestacijama u kojima se evociraju uspomene na značajne datume i događaje iz prošlosti grada.
Ono što je, međutim, obeležilo 2016. godinu, jeste održavanje centralne državne proslave Dana pobede i Dana Vojske Srbije u Zrenjaninu. Nikada se u našem gradu nije u jednom danu okupilo toliko visokih predstavnika republičke vlasti, Vojske Srbije i diplomatskog kora, koji su, prisustvom veličanstvenoj vojnoj paradi, doprineli izuzetnoj afirmaciji našeg grada i sjajnoj slici koja je iz Zrenjanina otišla u svet.
Za besprekornu organizaciju te svečanosti grad je dobio više priznanja, a sigurno je da ona ne bi mogla biti tako pripremljena i održana bez velike podrške i učešća svih pripadnika zrenjaninskog garnizona.
Vojnici su pokazali i svoju odgovornost prema ugroženim kategorijama stanovništva, iniciranjem akcije “Humanost na delu”. Takođe, organizovanjem akcije “Otvoreni dan”, na najbolji način doprineli su negovanju i jačanju veze između građana Zrenjanina, naroda i njegove vojske.
Nagradu su dobili za doprinos afirmaciji Grada Zrenjanina, kroz organizaciju i održavanje proslave Dana Vojske Srbije i Dana pobede i za ukupne aktivnosti u našem gradu tokom 2016. godine.
Nagradu je primio major Rade Daljević.
 
 
KOMPANIJA "GOMEKS" ZRENJANIN
Osnovani su u Zrenjaninu 1995. godine. Od malog trgovinskog preduzeća tokom dve decenije izrasli su u priznati domaći trgovinski lanac i postali regionalni lider u oblasti veleprodaje i maloprodaje robe široke potrošnje. Od lokalne gradske trgovine u Zrenjaninu, kompanija se širi na teritoriju cele Vojvodine, potom i u mačvanski region, da bi počela da pokriva i tržište Beograda, Valjeva, Smedereva i Šumadije.
U sastavu kompanije danas je tačno 140 maloprodajnih objekata, tri savremena distributivna centra i skoro 1.500 zaposlenih radnika, čime se ta kompanija svrstava među najveće poslodavce ne samo u gradu Zrenjaninu, nego i u širim okvirima. 
Primer su uspešnog poslovanja domaće kompanije u novim industrijskim zonama grada Zrenjanina i za njih vezuju i svoje poslovne planove. Dva distributivna centra locirana su u zoni “Jugoistok - Ečka”, a već na proleće naredne godine počinje proširenje Rashladno-distributivnog centra i izgradnja hladnjače za smeštaj voća i povrća.
Primer su i društveno-odgovorne kompanije. Generalni su sponzori Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”, a dobru saradnju ostvaruju i sa Sterijinim pozorjem i raznim udruženjima koja neguju kulturnu baštinu. Učestvuje u mnogim društvenim kampanjama kojima pomaže različite marginalizovane grupe građana i pomaže organizaciju različitih manifestacija na nivou grada.
Nagradu je dobila za postignut domet jednog od najvećih poslodavaca i gradske kompanije sa velikim obimom realizovanih i planiranih investicija u Zrenjaninu i širom Srbije.
Nagradu je primio direktor Goran Kovačević. 
 

U ime nagrađenih zahvalio se akademik Vasilije Krestić. U emotivnom obraćanju, on se posebno osvrnuo na mladalačke dane provedene u Zrenjaninu, školovanje u Gimnaziji, sportsko stasavanje na plivalištu Brankovan na Begeju.  
“Ovom gradu dugujem poštovanje i nezaborav, jer sam u njemu proveo najlepše i najsrećnije godine svog đakovanja. U ovom gradu sam, kao đak Gimnazije na koju sam ponosan, stekao dovoljno znanja koja su mi dobro došla u kasnijem intelektualnom sazrevanju. U ovom gradu sam i započeo svoju profesorsku karijeru, radeći u srednjoj ekonomskoj i ugostiteljskoj školi” - prisetio se Krestić i poručio u ime svih laureata:
 
 
“Svi mi dobitnici zadovoljni smo i zahvalni Gradu Zrenjaninu što su rezultati našeg višegodišnjeg i višedecenijskog rada ovim priznanjima ne samo prepoznati, već i javno uvaženi. Mi koji smo nagrađeni, svaki na svoj način, vezani smo za grad koji nam je danas dodelio hvale vredna priznanja. Sigurno je da komisiji koja je odlučivala o nagradama nije bilo jednostavno i lako da donese odluku, jer nema sumnje da takav grad, kakav je Zrenjanin, uvek ima više zaslužnih i hvale vrednih kandidata nego što ima nagrada” - rekao je, između ostalog, Vasilije Krestić.