Potpisan Memorandum o saradnji između Grada Zrenjanina i kompanije "Majkrosoft Srbija"

U Baroknoj sali Gradske kuće potpisan je danas Memorandum o saradnji između grada Zrenjanina i kompanije “Majkrosoft Srbija”, a potpisnici su Duško Radišić pomoćnik gradonačelnika i Željko Vujinović, direktor Majkrosoft za Srbiju i Crnu Goru. 

 

 

 

Radišić je rekao da je Memorandum dugo pripreman i da je današnjem potpisivanju prethodilo mnogo sastanaka, kako u Zrenjaninu, tako i Beogradu. 

- Došli smo do modela kojim ćemo u narednom periodu ostvariti značajnu saradnju sa “Majkrosoft Srbija”. Želja nam je da radimo projekte smart sitija, da poboljšamo elektronske servise koje Zrenjanin već ima, ali želimo i da poboljšamo postojeće i uradimo nove kako bi oni bili pristupačniji našim sugrađanima - rekao je on 

Radišić je ukazao da je jedna od inicijativa značajnije učešće u poboljšanju obrazovanja u oblasti IT, a da takođe postoji i inicijativa za otvaranje specijalnog odeljenja za IT u Zrenjaninskoj gimnaziji, kao i značajnije učešće IT kompanija u realizaciji programa i u drugim školama budući da je, kako je naveo, potreba za IT stručnjacima u Srbiji velika. 

 

 

- Ipak prioritet stavljamo na Zrenjanin, jer želimo da mladi ostaju u našem gradu. Trudićemo se da u saradnji sa kompanijama koje su poslednjih nekoliko godina otvorili svoje ofise u našem gradu: “Levi 9”, “Vega IT” i sada “Majkrosoft Srbija” značajnije učestvujemo u pripremama programa i predavanja u školama, na fakultetu i našoj visokoj školi. Nadamo se da ćemo ovim memorandumom realizovati ideje koje smo pripremali u prethodnom periodu - ukazao je Radišić. 

Željko Vujinović, direktor “Majkrosoft Srbija” kazao je, obraćajući se prisutnima, da cilj kompanije jeste da razvija ne samo velike kompanije, već i lokalnu samoupravu.  

- Za nas je svakako najbitnije da radimo na usavršavanju i poboljšanju obrazovanja i smatramo da je to osnova iz koje treba da raste i razvija se i privreda i kultura. Mi ćemo dati svoje resurse na raspolaganje i naše tehnologije kako bi se sistem obrazovanja unapredio i da bi broj kadrova koji izlazi iz obrazovnih institucija bio veći i kvalitetniji - rekao je Vujinović. 

 

 

 

Objasnio je i da kompanija promoviše digitalnu transformaciju, a to je podržavanje i korišćenje savremenih IT tehnologija u svakodnevnom životu, sve sa ciljem da se kvalitet života unapredi, a sistem obrazovanja, zdravstva, saobraćaja bio bolji i kako bi na kraju kompanije postale još veće, efikasnije i produktivnije 

- Ono na čemu ćemo sigurno zajedno raditi jeste unapređivanje i podizanje takozvane start - ap zajednice jer smatramo da su tu nove ideje i ono što je nama potrebno, a to je upravo prilika mladim ljudima na području Grada Zrenjanina da prikažu svoje znanje i doprinesu razvoju grada. Mi kao kompanija ćemo se potruditi da ova saradnja traje i siguran sam da ćemo uskoro predstaviti šta smo to uradili - dodao je Vujinović zahvalivši predstavnicima grada koji su pokazali visok nivo spremnosti za dalju saradnju i prepoznali koliko IT znači za društvo. 

 

 

Pomoćnik Radišić je na kraju rekao da predstoji sastanak sa članovima Radne grupe, nedavno formirane, koja ima za cilj razvoj IT, sa fokusom na obrazovanju. 

 

Predviđeno je da će potencijalna saradnja pokrivati sledeće oblasti: unapređenje efikasnosti i kvaliteta tradicionalnih i elektronskih servisa koji se pružaju građanima; dizajn fleksibilne i proširive arhitekture interoperabilnosti (sposobnosti zajedničkog rada različitih sistema); razvoj rešenja interoperabilnosti koje bi podržalo poslovne procese sa relevantnim entitetima; transfer znanja u oblasti najnaprednijih Majkrosoft tehnologija i rešenja; poboljšanje sistema obrazovanja na teritoriji Grada Zrenjanina korišćenjem modernih uređaja i servisa; pružanje podrške u oblasti racionalizacije i optimizacije nabavke i korišćenja Majkrosoft softvera; unapređenje zdravstvenog sistema na teritoriji Grada Zrenjanina korišćenjem modernih informacionih tehnologija; uvođenje “Open Data” infrastrukture za pružanje informacija građanima i privredi i podrška start-up kompanijama radi kreiranja novih poslovnih mogućnosti.