Predrag Peruničić u poseti Mihajlovu i Mužlji: Gradićemo fiskulturnu salu i u Mužlji

Državni sekretar u Ministarstvu sporta i omladine Predrag Peruničić posetio je juče Zrenjanin. Tom prilikom sastao se sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem, njegovim zamenikom Sašom Santovcem i saradnicima, a nakon razgovora u Gradskoj kući usledila je poseta Mihajlovu i Mužlji.

 

 

Prilikom posete Mihajlovu obišli su nedavno otvorenu školsku fiskulturnu salu, u Osnovnoj školi “Sonja Marinković", izgrađenu isključivo sredstvima iz budžeta grada.

Grad Zrenjanin mnogo ulaže u sport i sportsku infrastrukturu, u poslednjih godinu dana otvorene su tri sportske sale, a upitan da kaže može li se ubuduće očekivati i pomoć Ministarstva i sporta, Peruničić je rekao: 

- Ovo sam od Zrenjanina i očekivao, ipak je ovo grad sporta. Lokalna samouprava je prepoznala značaj sporta za razvoj društva, jer, kao što znate, dinar uložen u sport znači tri dinara manje ulaganja u medicinu, a ono što je važno jeste da se sa smislom radi i da ono što se počne i završi, što nije bio slučaj ranije. Velika je stvar da Ministarstvo sa pokrajinskom Vladom ima odlične konktakte i tačno znamo gde su problemi. Naravno da ćemo zajednički sarađivati, posebno na kapitalnim projektima, jer, ranije se dešavalo da se sportska infratsruktura po malim sredinama radila tako da smo imali veće kapacitete sedišta nego broj stanovnika. Sada, zajedno sa pokrajinskom Vladom, radimo evidenciju svih sportskih objekata, a ono što je fascinantno jeste da mnogi sportski objekti nisu imali upotrebnu dozvolu - rekao je Peruničić.

 

 

Gradonačelnik Janjić je podsetio da su prethodne godine realizovani veliki infrastrukturni projekti, posebno kada je reč o sportu. 

- Vrlo brzo ćemo otvoriti halu u Ečki, renoviramo "Medison" i mislim da je to na ponos svim Zrenjanincima, a ovde u Mihajlovu moram istaći izuzetno dobru saradnju sa Savetom mesne zajednice jer bez te saradnje ne bi došlo do realizacije ovog velikog kapitalnog projekta, ali ni završetka vodovodne mreže, a već imamo planova za naredni period, da završimo projekat fekalne kanalizacije i krenemo u njegovu realizaciju - rekao je gradonačelnik.  

Predsednik Saveta mesne zajednice “Mihajlovo” Erne Tot, zahvalio se na poseti, a posebno gradonačelniku koji u poslednjih mesec dana treći put posećuje ovo selo, što je, ukazao je, znak da čelnici brinu i o naseljenim mestima.

- Predstoji nam još i opremanje sale i očekujemo da će to biti ubrzo - kazao je Tot.

 

 

Prilikom posete Osnovnoj školi “Servo Mihalj” u Mužlji zaposleni u toj ustanovi predočili su državnom sekretaru da je izgradnja sale dugogodišnji san učenika i nastavnika.

Peruničić je rekao da je prijatno iznenađen onim što je video - što je škola uporna da dobije svoju fiskulturnu salu i da je izgradnja tog objekta od velikog značaja. Rekao je i da će sledeće godine, zajedno sa Pokrajinom i Gradom Zrenjaninom biti urađeni zajednički projekti i da će se iznaći i način finansiranja.

 

 

- Ono što je važno istaći, jeste da će ta sala biti puna. To što 450 đaka ove škole nema odgovarajuću fiskulturnu salu ravno je katastrofi, a ukoliko želimo zdravu naciju moramo ulagati u sport - rekao je on.

Gradonačelnik Janjić je ukazao da, ako u gradu postoji potreba za izgradnjom fiskulturne sale, to je sigurno ovde u Mužlji, u kojoj živi više od 8.000 stanovnika, a ne postoji objekat u kome se deca mogu baviti sportom na adekvatan način.

 

 

- Nalazimo se u učionici koja se samo zove sportska sala i to stvarno nije adekvatan prostor. Drago mi je da sam danas iskoristio priliku, kada nam je u gostima državni sekretar, da ga upoznam i sa ovim problemom. Zaključili smo da je neophodno napraviti sportski, pre svega školski objekat i kao što ste čuli, vrlo brzo ćemo uraditi projekat, a očekujem da ćemo do kraja 2017. godine krenuti i sa građevinskim radovima - poručio je gradonačelnik Janjić.

Direktor škole Zoltan Halai rekao je da je obećanje koje su dali državni sekretar i gradski čelnici od velikog značaja za tu sredinu, ne samo zbog toga što od kada je škola izgrađena, šezdesetih godina prošlog veka, sale nije bilo, već i zbog toga što su deca i pored toga postizala uspehe na svim sportskim poljima.

 

 

- Mislim da će nova sala doprineti razvoju školskog sporta, ali i radu klubova u Mužlji. Siguran sam da će ovi ljudi ispuniti svoja obećanja - rekao je Halai      

Na poseti se, ispred saveta roditelja, zahvalila Kardo Žuža koja je istakla da je problem dugogodišnji.

- Vidite i sami ova slika govori više od reči, u ovoj učionici svakog dana deca provode vreme i rade takozvano fizičko vaspitanje, ne postoje svlačionice već to rade u učionicama i mišljenja smo da je problem zaista veliki, a u 21. veku postojanje fiskulturne sale mnogo bi pomoglo učenicima - kazala je ona.  

Na kraju posete, državni sekretar i gradski čelnici učenicima su poklonili lopte.