Preminuo umirovljeni biskup Laslo Hužvar - saučešće Janjića i Mitrovića

Umirovljeni zrenjaninski biskup Laslo Hužvar preminuo je danas u 86. godini, 59. godini sveštenstva i 28 godini biskupske službe, saopštila je Zrenjaninska biskupija. Biskup zrenjaninski i sveštenici biskupije sa tugom saopštavaju o smrti umirovljenog biskupa Hužvara i obaveštavaju da će zemni ostaci pokojnika biti u sredu 14. 12. 2016. izloženi u zrenjaninskoj katedrali od 10 sati, u 12 sati će biti pogrebna sveta misa, a nakon svete mise održaće se pogrebni obred i sahrana u kripti katedrale.
 
 
Povodom smrti umirovljenog biskupa Lasla Hužvara, telegram saučešća Zrenjaninskoj biskupiji uputili su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović. 
 
„S tugom smo primili vest o smrti prvog biskupa Zrenjaninske biskupije Lasla Hužvara. Tokom dve decenije, koliko se nalazio na čelu Zrenjaninske biskupije, od kada je ona uspostavljena 1986. godine, on nije bio samo njen uspešan čelnik, već pre svega izuzetno cenjen i poštovan građanin Zrenjanina. Zato njegov odlazak ostavlja prazninu u čitavom duhovnom životu grada. U ime Grada Zrenjanina, Skupštine grada Zrenjanina i svoje lično ime, upućujemo iskreno saučešće Zrenjaninskoj biskupiji“, navodi se u telegramu saučešća Janjića i Mitrovića.  
 
Nakon što je decembra 1986. godine apostolska administratura u Zrenjaninu uzdignuta na rang biskupije, a zrenjaninska župna crkva proglašena katedralom, Laslo Hužvar izabran je 7. januara 1988. godine  za prvog biskupa. Na toj funkciji nalazio se do penzionisanja, 2007. godine.