Rodno senzitivno upravljanje privredom

Edukacija na temu „Uvođenje rodno senzitivnog upravljanja privredom na lokalnom nivou“ održana je danas u Gradskoj kući, u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije i Ženske parlamentarne mreže. Ovaj projekat se realizuje uz podršku Kanadske ambasade, a Zrenjanin je jedan od tri grada u Srbiji, pored Kraljeva i Vranja, u kojem se realizuju radionice sa ciljem uvođenja rodno senzitivnih inicijativa za podršku ženskom preduzetništvu kao vidu samozapošljavanja žena kao i stvaranju novih radnih mesta za žene u odabranim opštinama.

 

 

Stojanka Lekić, pokrajinska poslanica u Skupštini Vojvodine, ukazala je da Zrenjanin nije slučajno odabran jer je i do sada mnogo radio u oblasti rodne ravnopravnosti. 

Dubravka Filipovski, Narodna poslanica i članica Ženske parlamentarne mreže kazala je da je rodno odgovorno budžetiranje u Srbiji od prošle godine, prvi put u istoriji parlametarizma, postalo deo Zakona o budžetu i Zakona o budžetskom sistemu. 

- Rodno odgovorno budžetiranje znači da se budžetska sredstva samo bolje raspoređuju po polu, to nisu nova budžetska sredstva, već, mi moramo voditi računa o postojećim budžetskim sredstvima da ih više dobijaju poljoprivrednice, preduzetnice i da na taj način podstičemo žene da imaju poverenje u državu i krenu u privatan posao.  Ove godine je 26 institucija države Srbije bilo u obavezi da sprovede rodno odgovorno budžetiranje, a do 2020. godine je period implementacije, što znači da sve lokalne samouprave do tog perioda moraju da sprovedu Zakon - rekla je ona.

Filipovski je ukazala da se u parlamentu svake godine prati koje su to opštine i kako spovode rodno odgovorno budžetiranje, a da je Ministarstvo finansija za sve opštine odredilo plan sprovođenja.

 

 

Brajan Ebel, savetnik Kanadske ambasade u Srbiji rekao da je Zrenjanin, pored Kraljeva i Vranja, odabran za realizaciju projekta jer je za to bio zainteresovan i da je reč o veoma popularnoj temi i u Kanadi. On je istakao da je veoma značajno što za ovakve projekte postoji podrška na lokalnom i nacionalnom nivou i da projekti koji se realizuju sa lokalnim ljudima donose promene koje omogućavaju uspešnost.      

Zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljuba Travica kazala je da će Grad Zrenjanin u budžetu za narednu godinu opredeliti milion dinara namenjenih za podršku ženskom preduzetništvu - kroz poseban projekat - podsticaj za razvoj preduzetništva, a kroz ekonomsko osnaživanje žena.

 

 

Edukacija je bila namenjena odbornicama i odbornicima u Skupštinama opština koje su odabrane po kriterijumu napretka u realizaciji različitih rodno senzitivnih inicijativa, nivou razvijenosti ženskog preduzetnštva kao i kapacitetima lokalnih samouprava da sprovedu najmanje jednu od ukupno tri definisane mere podrške.