Rvači ''Proletera'' odbranili šampionsku titulu

Rvački plej - of je održan pred punim gledalištem u Subotici. Sastale su se četiri najbolje ekipe u državi, a u finalu su po očekivanju opradvano snage odmerile dve najbolje ekipe u Srbiji, Spartak i Proleter. Posle osam uzbudljvih borbi rezultat je bio 4:4 – isti je broj bio i pobeda tušem, pa je prvaka države odlučio veći broj pobeda tehničkim tušem, što je više odgovaralo aktuelnom prvaku, ekipi Proletera, koja je tako zadržala titulu.
 
Plej - ofu u Subotici prisustvovao je veliki broj istaknutih sportista. Finalni turnir je uveličao i dolazak predsednika Svetske rvačke Federacije, Nenada Lalovića, kao i predsednika Rvačkog saveza Srbije, Željka Trajkovića.
 
 
U prvom polufinalu Spartak-Partizan pobeda je pripala Spartaku pošto je rezultat bio 4:4 u tuševima 1:1 a prednost Subotičanima donele su pobede u tehničkim tuševima 3:1.
 
U drugom polufinalnom meču Proleter-Potisje (6:2) nije bilo nikakve dileme oko pobednika. Dve pobede za Potisje izvojevali su Nađ u 71 kg i Vago u 75 kg. Rvači iz Kanjiže nisu imali predstavnika u kategoriji do 66 kg a pored toga u dva meča njihovi rvači su predali borbe.
 
Kruna večeri bilo je veliko finale u koje su obe ekipe ušle sa velikim željama. Ekipa Proletera u Suboticu je došla pojačana za bugarskog internacionalca Dobreva i ukrajinskog teškaša Černickog, dok se Spartak u ovom prvenstvu pojačao pre svega povratkom svojih rvača, Štefaneka i Franjkovića i uz reprezentativca Maksimovića nadali su se vraćanjem titule u Suboticu.
 
Prve dve borbe pripale su Proleteru. Fris, koji je skinuo kilograme za dve kategorije iznenadio je Gazdaga i tehničkim tušem doneo početnu prednost Proleteru. Prednost od 2:0 Zrenjanincima je doneo Mate Nemeš,koji je tehničkim tušem savladao Nađa. Davor Štefanek je ponovo bio ubedljiv, nakon samo 30 sekundi tušem je savladao Sremca i smanjio prednost protivnika na 1:2. Čikoš je poravnao rezultat, pošto je u drugoj rundi tehničkim tušem savladao Juanina u kategoriji do 75 kg. Lehel Balaž se hrabro nosio sa Mate Nemešom. Meč je počeo izuzetno žestoko sa obe strane, međutim ubrzo je Nemeš iskusno dva puta izgurao Balaža za 4:0. Uz dobar zahvat povećao je prednost na 6:0 da bi u finišu prve runde slavio tehničkim tušem za prednost Proletera od 3:2.
 
 
Najuzbudljivija borba viđena je u kategoriji do 85 kg. Aleksandar Maksimović je odlično započeo borbu i nakon trideset sekundi borbe stigao u poziciju da tušira internacionalca, Bugarina Dobreva. Svi su očekivali da će sudija konačno odsvirati kraj borbe, međutim umesto togaDobrev se nekako izvukao iz te pozicije. Ispostavilo se na kraju da je ovo bio ključan deo celog meča, jer bi pobedom tušem, titula na kraju pripala Spartaku. Rezultat je na kraju bio poravnat, 8:8. Pošto je u meču ostvario zahvat koji vredi više poena od protivnikovog (četiri poena dobio na početku za bacanje Dobreva na strunjaču) pobeda je pripala Maksimoviću za poravnanje u meču na 3:3.
 
Spartak je poveo sa 4:3 nakon još jedne uzbudljive borbe i preokreta Franjkovića. Balo je iskoristio malu nepažnju domaćeg rvača i poveo sa 4:0. Zatražili su domaći čelendž i pošto nisu bili u pravu, rvač Proletera je imao velikih 5:0. Franjković je smanjio na 2:5, da bi krajem prve runde i preokrenuo na 6:5. Osokoljen preokretom rvač Spartaka je odlično započeo drugu rundu. Zavrteo je protivnika par puta i stigao do ubedljive pobede tehničkim tušem od 16:5. za vođstvo Spartaka od 4:3 u meču.
 
Šampiona Srbije odlučivao je poslednji meč dana. Za vraćanje titule u Suboticu, kapiten Vujadin Bosnić nije smeo da izgubi tušem. Međutim, gorostas iz Ukrajine, pojačanje Proletera za ovo finale, opravdao je ulogu favorita i po isteku prve minute tuširao je Bosnića za veliko slavlje Zrenjaninaca.
 
Tekst i fotografije: I love Zrenjanin / www.ilovezrenjanin.com