Svetosavske stipendije u školskoj 2016/17. godini za 16 učenika i 5 studenata

Već po lepoj tradiciji, danas su u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu svečano dodeljene Svetosavske stipendije za školsku 2016/17. godinu, priznanje koje je ove školske godine  zaslužilo 5 studenata i 16 srednjoškolaca sa teritorije Grada Zrenjanina. Stipendije je uručio predsednik Humanitarne organizacije "Svetosavlje" Budimir Jovanović, a svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, članovi Upravnog odbora "Svetosavlja", predstavnici obrazovnih ustanova iz našeg grada i roditelji stipendista.  
 
 
"Svetosavlje" dodeljuje stipendije već šestu godinu i do sada je stipendiralo više od stotinu uspešnih učenika i studenata. Predsednik "Svetosavlja" Budimir Jovanović istakao je da je ove godine za tu namenu izdvojeno 880 hiljada dinara. Studentima će, kako je naveo, biti isplaćeno po 80 hiljada dinara, a učenicima po 30 hiljada, u deset jednakih mesečnih rata.
- Mislim da je to veoma značajno, iz više razloga. Jedan od kriterijuma je da su ta deca iz porodica koje imaju troje ili više dece i na taj način mi želimo da damo značaj upravo tim porodicama, sa toliko dece, da promovišemo rađanje, ljubav i sve ono što može da očuva ovu naciju, jer smo svi svesni koliko svake godine imamo manje ljudi.
 
 
On je naglasio da su pojedini stipendisti „Svetosavlja“ iz prethodnih godina već završili visoko školovanje. 
- Često nam se javljaju i zahvaljuju nam na pomoći koju smo im opredelili, a ja moram da pohvalim brojne Zrenjanince, ne samo članove „Svetosavlja“, koji pomažu i kolektive koji obezbeđuju sredstva, da bi i ova aktivnost bila realizovana onako kako mi to najbolje znamo – kazao je Jovanović.
 
 
Stipendistima je čestitao i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, istakavši da mu je drago što ima priliku da im se obrati tako lepim povodom.
- Pokušavamo da pomognemo našim najboljim sugrađanima, a to su sigurno najbolji učenici i studenti. Grad Zrenjanin takođe ima program za stipendiranje, ali ja moram posebno da se zahvalim ljudima koji imaju toliku odgovornost prema našem gradu i prema mladima, koji su prepoznali značaj te pomoći usmerene ka najboljim đacima i studentima. Akcija, koju „Svetosavlje“ realizuje već šesti put, od velike je koristi stipendistima, ali i njihovim roditeljima. Siguran sam da su oni koji su se izborili za stipendije stvarno najbolje što ovaj grad ima, a mi ćemo se potruditi da stvorimo dobar ambijent u našem gradu, da nakon završetka njihovog školovanja, ma gde da se školuju, imaju gde da se vrate i da vode ovaj grad – poručio je gradonačelnik.  
 
 
U ime stipendista zahvalila se Nataša Živojnov, studentkinja Rudarskog fakulteta u Beogradu, izrazivši uverenje da će stipendisti biti još bolji i da će opravdati poverenje koje im je ukazano.
 
Studenti, dobitnici Svetosavske stipendije 2016/17:
1. Verica Simić, Medicinski fakultet Novi Sad 
2. Nataša Živojnov, Rudarski fakultet Beograd 
3. Ana Gligorević, Pravni fakultet Beograd 
4. Nina Đukanović, Biološki fakultet Beograd
5. Božica Đogo, Ekonomski fakultet Subotica 
 
Učenici, dobitnici Svetosavske stipendije 2016/17: 
1. Agić Simon, Zrenjaninska gimnazija 
2. Popovac Dušan, EGŠ “Nikola Tesla” Zrenjanin 
3. Ludoški Branislav, Zrenjaninska gimnazija 
4. Savić Anastasija, Zrenjaninska gimnazija 
5. Dunai Magdalena, Zrenjaninska gimnazija 
6. Stanaćev Vanja, ETŠ “Jovan Trajković” Zrenjanin 
7. Popovac Maja, Zrenjaninska gimnazija 
8. Ludoški Snežana, ETŠ “Jovan Trajković” Zrenjanin
9. Mojin Željana, Medicinska škola Zrenjanin 
10.Stanaćev Isidora, ETŠ “Jovan Trajković” Zrenjanin
11. Ružić Anastasija, Zrenjaninska gimnazija 
12. Šormaz Nikola, Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” Novi Sad
13. Uzelac Tijana, Zrenjaninska gimnazija 
14. Bengin Veselin, ETŠ “Jovan Trajković” Zrenjanin
15. Barjaktarević Miljana, Zrenjaninska gimnazija 
16.Čonti Jovan, Zrenjaninska gimnazija