Zajednička radionica za decu u saradnji sa muzejom ''Atila Jožef'' Mako (Mađarska)

U stalnoj postavci Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 2. decembra 2016. godine realizovana je prva zajednička radionica za decu u saradnji sa Muzejom “Atila Jožef” iz Makoa (Mađarska).
Radionicu je vodila Gabriela Tot, pedagog muzeja iz Makoa. Tema radionice bila je priča Mora Ferenca (naziv pripovetke je u prevodu: “Bunda koja traži blago”) i prvi deo radionice obuhvatao je obradu priče uz projekciju, dok je drugi deo uključio decu kroz dve aktivnosti.
 
 
Radionica je realizovana na mađarskom jeziku i učestvovali su učenici 5. i 6. razreda osnovnih škola “Servo Mihalj” iz Mužlje i “Sonja Marinković” iz Zrenjanina.
 
U ime lokalne samouprave Grada Zrenjanina događaju je prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.
 
Ovo je prva u nizu aktivnosti koje Narodni muzej Zrenjanin planira da realizuje kao deo međunarodne saradnje sa Muzejom “Atila Jožef” iz Makoa. U planu je i radionica Pedagoško-informativne službe Narodnog muzeja Zrenjanin na srpskom jeziku koja će biti održana u Muzeju “Atila Jožef” u Makou.
 
 
Podsećamo, saradnja između dva grada i njegovih institucija odvija se u kontinuitetu od 2000. godine, kada je organizovana konferencija o istoričaru Agoštonu Baranjiju, ličnosti koja povezuje oba grada, a nastavljena je potpisivanjem sporazuma o saradnji između dva istorijska arhiva u oba grada. Intenzivnu saradnju su ostvarili i duvački orkestri Zrenjanina i Makoa, a još je u svežem sećanju i izložba posvećena automobilu “Ford-T”, koju su takođe organizovala oba istorijska arhiva. Tom prilikom naš grad posetila je i gradonačelnica Makoa Eva Eržebet Farkaš.