Zajedničko upravljanje rizicima od poplava

U Hotelu “Vojvodina” održana je završna konferencija projekta pod nazivom "Zajedničko upravljanje rizicima od poplava", koji realizuju Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj Banat kao nosilac projekta i Međuopštinska razvojna asocijacija za upravljanje vanrednim situacijama ADVEST iz Temišvara, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Republika Srbija. Podršku za uspešnu realizaciju dao je Grad Zrenjanin i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.

 

 

 

Prilikom obraćanja, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je naglasio da je Grad stao iza projekta od samog početka.

- Benefiti su već vidljivi a očekuje se i povraćaj materijalnih sredstava od finansijera iz Evrope. Od nemerljivog je značaja i oprema namenjena komunalnim preduzećima a u Gradskoj upravi formiran je sektor za vanredne situacije i to nas čini jednom od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koja je obavila sistematizaciju tog sektora - naglasio je gradonačelnik.

 

 

 

Cilj projekta "Zajedničko upravljanje rizicima od poplava", je podizanje nivoa bezbednosti stanovnika u pograničnom području u pogledu rizika od poplava, odnosno razvoj integrisanog prekograničnog sistema za upravljanje i prevenciju poplava koji  će unaprediti kapacitete i pripremljenost nadležnih organa lokalnih samouprava u Banatu i okrugu Timiš.

 

 

 

Irena Živković, direktor Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj Banat naglasila je da je u ovom trenutku Zrenjanin ali i  ceo Banat još spremniji i opremljeniji za reagovanje u vanrednim situacijama.

U okviru projekta realizovan je niz aktivnosti kojima su postignuti rezultati uspostavljanja zajedničke prekogranične strukture za upravljanje i reagovanje u vanrednim situacijama, poboljšana je i tehnička opremljenost nabavkom adekvatne opreme za kvalitetno i pravovremeno reagovanje u vanrednim situacijama.

 

 

 

Predsednik asocijacije ADIVEST kao partnera na projektu , Sergio Balasa  rekao je da je projekat "Zajedničko upravljanje rizicima od poplava od izuzetnog značaja za Grad Temišvar. 

Kupljena je oprema za reagovanje u vanrednim situacijama, pre svega kao preventivna mera za odbranu od poplava.

Ukupna vrednost projekta je 828.080,00 evra.