Završetak projekta "IT rešenje za zaposlenje"

U multimedijalnoj sali Gradske kuće, održana je konferencija povodom završetka projekta pod nazivom "IT rešenje za zaposlenje". Projekat realizuje Grad Zrenjanin u partnerstvu sa Regionalnim centrom za društveno ekonomski razvoj Banat i Tehničkim fakultetom "Mihajlo Pupin". 

 

 

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić istakao je ovom prilikom da Grad Zrenjanin već tri godine zaredom uzima aktivno učešće u sektoru IT tehnologije i da je u toku završna faza drugog projekta. 

- Zahvaljujući dobrim projektima privlače se inostrane kompanije koje zapošljavaju mlade stručnjake iz oblasti IT sektora - istakao je Radišić. 

Projekat "IT rešenje za zaposlenje" započet je pre šest meseci, od 115 kandidata koliko je bilo na početku projekta, kroz testove odabrano je 50 najboljih koji su završili obuke za Linuks administratore, Javu i C programske jezike, naglasio je Zdravko Stojanov, menadžer projekta.

 

 

Branko Markovski, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju rekao je da je Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin" uzeo aktivno učešće na projektu, gde je obavljena obuka, sa ciljem da mladi ostanu u našem gradu i ne napuštaju sredinu, na fakultetu je odrađeno dve stotine časova obuke, a tri kandidata su u toku rada dobila zaposlenje.

- IT sektor je u ekspanziji i procene su da će kompanije u narednom periodu tražiti veliki broj stručnjaka upravo iz pomenute oblasti, i zajedničkim naporima pravi se ambijent za privlačenje novih kompanija koje bi zapošljavale mlade iz Zrenjanina i okoline - rekao je još Markovski.

 

 

Dragana Momčilović Tupanjac je ispred "Vega IT" naglasila da je ta kompanija pokazala zainteresovanost za potpunu podršku i aktivno učešće u ovim i sličnim projektima. 

- U toku je zapošljavanje odabranih mladih ljudi koji su prošli obuku predviđenu projektom, dok se za druge obezbeđuje stručna praksa, kako bi imali priliku da se zaposle u kompaniji "Vega IT" - navela je ona.