Badnji dan u Zrenjaninu

U Zrenjaninu je danas, tradicionalno, paljenjem badnjaka, obeležen Badnji dan, a organizovanog paljenja badnjaka i okupljanja građana ima u svim delovima grada.
 
Badnjak je najpre upaljen u porti hrama Vavedenja Presvete Bogorodice, u Mesnoj zajednici “Gradnulica", čemu je prisustvovao zamenik gradonačelnika Saša Santovac.
 
 
- Ovo je prilika da se svi zajedno nađemo na jednom mestu, da poželimo svim našim sugrađanima srećne, kako Badnji dan i veče, tako i sutrašnji Božić, u želji da ga provedu u miru, blagostanju, u porodičnoj atmosferi, družeći se sa sebi dragim osobama. Ovo je ujedno i prilika da poželimo da ova, 2017. bude godina u kojoj će biti mnogo više  uspeha, radosti, ali i osmeha na njihovim licima. Grad Zrenjanin, zajedno sa celokupnim rukovodstvom grada pokazuje jedinstvo i želju za boljim Zrenjaninom kako bismo u 2017. godini imali nove investicije, kako u industrijskim zonama, tako i u infrastrukturi, a sve u cilju da građani Zrenjanina dobiju mnogo više mogućnosti u odnosu na prethodni period. Želim još jednom da čestitam svima Božićne praznike, sa tradicionalnim pozdravom Hristos se rodi - rekao je on.     
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i njegovi saradnici prisustvovali su paljenju badnjaka u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice, u Svetosavskoj ulici. Tom prilikom najmlađim sugrađanima, koji su se danas sa svojim roditeljima, bakama i dekama okupili u porti, podeljeno je stotinu božićnih paketića koje je obezbedio Grad Zrenjanin.
 
Gradonačelnik Janjić rekao je da izuzetno hladan Badnji dan neće omesti naše sugrađane, i u gradu i u naseljenim mestima, da ga tradicionalno obeleže i okupe se oko badnjaka.
- Tako je i u ovom našem sabornom hramu u Svetosavskoj ulici, puno je i dece i siguran sam da će tako biti i na ostalim mestima. Moji saradnici i ja posetićemo sve badnjake, kako u gradu, tako i u selima i našim sugrađanima, pre svega, poželeti srećan Božić i da ove dane provedu sa svojim najmilijima, u zdravlju i blagoslovu – kazao je gradonačelnik Zrenjanina.  
 
 
- Velika je radost u hrišćanskom svetu, dešava se Božić, a pre samog dana rođenja Hristovog, mi praznujemo Badnji dan, kada palimo drvo, kao simboliku Vitlejemske vatre koja je gorela te noći kada se Gospod Isus Hrist rodio. Svima želim srećne božićne praznike, da budu blagoloveni, svima mira i zdravlja i svakog uspeha. Mir Božiji, Hristos se rodi – poručio je otac Radivoj Nađalin, protonamesnik hrama Uspenja Presvete Bogorodice, nakon paljenja badnjaka u porti tog hrama.
 
Gradonačelnik Janjić će tokom dana posetiti još nekoliko mesnih zajednica u gradu, a prisustvovaće i paljenju badnjaka u porti hrama Svetih otaca u Kleku. 
 
 
Čelnici grada prisustvuju i paljenju badnjaka u porti hrama Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista u naselju Bagljaš. U tom hramu održana je Večernja služba, zatim i osvećenje i paljenje badnjaka, a po prvi put, ove se godine organizuje lomljenje božićne česnice u kojoj se nalazi dukat.