Gradonačelnik Janjić: ulažemo sredstva u zaštitu i obnovu svih verskih objekata

Hram Vavedenja Presvete Bogorodice, Gradnulička crkva, podignut je 1777. godine i ove godine obeležava dva izuzetna jubileja - 240 godina od izgradnje i 200 godina od oslikavanja ikonostasa. Taj vredan objekat graditeljske, kulturne i verske baštine grada Zrenjanina, posle hrama Uspenja Presvete Bogorodice u centru grada, najstarija je izvorno sačuvana građevina u Zrenjaninu i kao takva proglašena je za spomenik kulture od velikog značaja.
 
 
 
Već šest godina traje obnova ikonostasa hrama, nakon što je 2004. godine završeno oslikavanje freskopisa, a 2000. godine postavljeno podno grejanje u hram i osvežena fasada. Ikonostas koji je Arsenije Teodorović oslikao 1817. godine nikada nije obnavljan u sadašnjoj meri, a za taj posao crkva, Grad Zrenjanin i donatori izdvojili su 70 hiljada evra. Kako navodi starešina hrama, sveštenik Branislav Avram, taj kompleksan posao završen je u najvećoj meri, oko 90%, a preostalo je da se uradi restauracija još jednog manjeg segmenta ikonostasa. Stručnjaci restauratori su izvršili ponovno oslikavanje i izradu umetničkog duboreza, a ikone su optočene 24-karatnim zlatom.   
 
“Uz pomoć Grada Zrenjanina, mesne zajednice “Gradnulica”, donatora, završili smo najveći deo posla, a ostatak planiramo da završimo u toku ove godine, kada slavimo 240 godina od nastanka crkve i 200 godina od završetka ikonostasa. Nadam se da ćemo u tome uspeti i da će na osvećenje doći vladika i svi koji su pomogli da se on obnovi”, rekao je otac Branislav i izrazio nadu da će ovaj ikonostas potrajati i narednih 200 godina.
“Ikonostas do sada nikada nije rekonstruisan generalno, samo su rađeni neki preslici, kojih je otkriveno i po pet-šest slojeva na nekim ikonama i koje su restauratori poskidali”, objašnjava on.
 
 
 
Hram Vavedenja Presvete Bogorodice posetio je danas gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima -  zamenikom Sašom Santovcem i pomoćnicima Duškom Radišićem i Draganom Ćapinom. Osim obeležavanja jubileja i upoznavanja sa radovima na obnovi ikonostasa hrama, gradonačelnik je iskoristio priliku i da obavesti javnost da je Grad Zrenjanin pre nekoliko dana raspisao i konkurs za finansiranje projekata crkava i verskih zajednica i za tu namenu izdvojio iz budžeta 5 miliona dinara. Pozvao je sve crkve i verske zajednice, upisane u registar pri Ministarstvu Vlade Srbije nadležnom za poslove vera, a sa sedištem na teritoriji Grada Zrenjanina, da konkurišu za ta sredstva.
“Tri godine unazad pomažemo verske zajednice, pre svega u obnavljanju postojećih verskih objekata, ali i za izgradnju novih, i zadovoljan sam kako se ta sredstva koriste na našoj teritoriji. Ponosan sam što se dva hrama SPC grade u samom Zrenjaninu, to ide dosta dobro, a konkurs za pomoć verskim zajednicama smo raspisali i ove godine, i to za sve verske zajednice, ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu. Drago mi je da se ta sredstva troše na način kao ovde, na Gradnulici, što čuvamo istorijske spomenike našeg grada i siguran sam da ćemo u tom pravcu nastaviti i ove godine”, kazao je gradonačelnik.
 
Napomenuo je i da je Grad Zrenjanin rešio problem oko zemljišta za gradnju hrama u Knićaninu, jedinog naseljenog mesta u kom nema crkve ili nije započeta gradnja, kao i u Belom Blatu, a da će se pomoći i oko obnove objekata katoličke crkve u Zrenjaninu i Mužlji.
 
“Konkursom smo opredelili značajna sredstva za tu namenu, ali očekujem da će ih do kraja 2017. godine biti i još, pre svega da bi se zaštitila ta naša bogata kulturna baština”, istakao je Janjić.
 
 
 
Hram Vavedenja Presvete Bogorodice obeležava ove godine 240 godina od kada je na mestu nekadašnjeg Gradnuličkog manastira, metoha manastira Hilandar, sazidana nova crkva. Te 1777. godine naselje Gradnulica je bila i teritorijalno i upravno odvojena od Velikog Bečkereka, a crkva je podignuta u središtu naselja. Unutrašnjost crkve kasnije je bogato ukrašena zidnim slikama, raskošnim ikonostasom i većim brojem pokretnih ikona. Na poslovima ukrašavanja hrama angažovana su trojica priznatih bečkerečkih umetnika: Arsenije Teodorović, Stevan Aleksić i Aleksandar Sekulić.
 
 
 
Pri crkvi se nalazi kapela sa moštima jeromonaha Prepodobnog Rafaila Banatskog, hilandarskog misionara. Još za života proglašen svetiteljem i čudotvorcem, učinio je da ova crkva postane mesto viševekovnog hodočašća. Po predanju, po njegovoj smrti, iz starog bresta u porti crkve potekla je lekovita voda kojom su ljudi lečili očna oboljenja. Srpska pravoslavna crkva proslavlja ga 29. avgusta, dan nakon Uspenja Presvete Bogorodice ili Velike Gospojine.